Κόσμος|27.08.2019 15:58

Στο χάος οδεύει η Ιταλία: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις PD- M5S

Newsroom

Στο χάος έχει βυθίσει την πολιτική ζωή της Ιταλίας η απόφαση του Ματέο Σαλβίνι να ρίξει την κυβέρνηση Κόντε για να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Στην εικόνα της πολιτικής κρίσης συμβάλλει ιδιαίτερα η προσπάθεια που γίνεται από τους πρώην κυβερνητικούς εταίρους του Σαλβίνι, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) για την σύμπηξη μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας που θα στείλει τον Σαλβίνι και την ακροδεξιά στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας διεξάγονταν σε θετικό κλίμα και μια συμφωνία για μια νέα κυβέρνηση ήταν πολύ κοντά. Όμως η ηγεσία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, ο υπουργός Εργασίας δηλαδή και αντιπρόεδρος της απερχόμενης κυβέρνησης, Λουίτι Ντι Μάιο, αποφάσισε να διακόψει τις συζητήσεις κατηγορώντας το Δημοκρατικό Κόμμα και τον επικεφαλής του Νικόλα Τζινγκαρέτι ότι δεν μπαίνουν στην ουσία των συζητήσεων και μιλάνε μόνο για το πως θα μοιραστούν τα υπουργεία.

Οι δύο πλευρές είχε προγραμματιστεί να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους σήμερα το μεσημέρι, όμως ο Λουίτζι Ντι Μάιο αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες υποστηρίζοντας ότι η ηγεσία του PD δεν έχει πάρει επίσημη θέση ως προς το εάν αποδέχεται τον Τζουζέπε Κόντε ως πρωθυπουργό μιας νέας κυβέρνησης συνεργασίας.

Από την πλευρά τους στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζουν ότι έκαναν ξεκάθαρο στους συνομιλητές τους ότι αποδέχονται τον Τζουζέπε Κόντε στην θέση του πρωθυπουργού και ότι ο λόγος που ο Λουίτζι Ντι Μάιο τίναξε τις συνομιλίες στον αέρα είναι επειδή έχει προσωπικές φιλοδοξίες. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με διαρροές από το PD ο Λουίτζι Ντι Μάιο απαίτησε να είναι αυτός υπουργός Εσωτερικών (θέση που μέχρι τώρα κατέχει ο Σαλβίνι) και να είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Τις διαρροές αυτές έσπευσε να διαψεύσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων υποστηρίζοντας ότι ο Ντι Μάιο ποτέ δεν ζήτησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Παρά τις κόντρες, κινήσεις για την διευθέτηση των διαφορών γίνονται και από τις δύο πλευρές (το PD έχει ενεργοποιήσει τις εσωκομματικές του διαδικασίες για να εγκριθούν οι θέσεις που θα παρουσιαστούν στις διαπραγματεύσεις με το M5S), όμως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Εάν δεν δοθεί κάποια παράταση στις διαπραγματεύσεις από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ή εάν δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας μέχρι αύριο (Τετάρτη), τότε ο πρόεδρος Ματαρέλα θα ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Με άλλα λόγια αν δεν τα βρουν M5S και PD το αργότερο μέχρι αύριο, ο Ματέο Σαλβίνι θα έχει πετύχει τον στόχο του που ήταν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές ενώ τα ποσοστά του κόμματος του είναι υψηλά.

Σε αυτό το σημείο βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι από την όλη κυβερνητική κρίση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πρότασης μομφής που κατέθεσε μέσα στην καρδιά του Αυγούστου ο Σαλβίνι και εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο, το ποσοστό της Λέγκας έχει πέσει από το 38,9% που ήταν στο 33,7%.

Δημοκρατικό ΚόμμαΜατέο ΣαλβίνιΤζουζέπε Κόντε