Κόσμος|28.08.2019 18:29

Χώρες της Λατινικής Αμερικής συναντιούνται για να σωθεί ο Αμαζόνιος

Newsroom

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε την Τετάρτη ότι κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής θα πραγματοποιήσουν συνάντηση, προκειμένου να καθορίσουν μια κοινή πολιτική για την υπεράσπιση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επιτέθηκε ξανά στη Γαλλία για μια προσφορά να διατεθούν άμεσα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Σε μια ένδειξη ότι ο Μπολσονάρου, ένας ακροδεξιός συντηρητικός, σφυρηλατεί στενότερες σχέσεις με γειτονικές χώρες παρά με ευρωπαϊκά κράτη, αποδέχθηκε μια προσφορά που του έγινε από τη Χιλή για τέσσερα αεροσκάφη, προκειμένου να βοηθήσουν στις προσπάθειες για να σβήσουν οι φωτιές που μαίνονται στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος παγκοσμίως.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντηση με τον Χιλιανό ομόλογό του Σεμπάστιαν Πινιέρα στην Μπραζίλια, ο Μπολσονάρου σημείωσε πως μια συνάντηση με γειτονικές χώρες στην περιοχή, εκτός της Βενεζουέλας, για να συζητήσουν μια κοινή πολιτική υπεράσπισης του Αμαζονίου θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου στην κολομβιανή πόλη Λετίσια.

Ο Πινιέρα προσέφερε την πλήρη υποστήριξή του στον Μπολσονάρου, λέγοντας πως η κυριαρχία των χωρών που μοιράζονται την Αμαζονία πρέπει να γίνει σεβαστή, ενώ ο Μπολσονάρου δήλωσε πως η κυριαρχία της Βραζιλίας «δεν έχει τιμή, ούτε ακόμη και 20 τρισεκατομμύρια δολάρια».

Η τελευταία ήταν μια αναφορά στην προσφορά άμεσης βοήθειας 20 εκατ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των επτά πλούσιων χωρών (G7) στο Μπιαρίτς το Σαββατοκύριακο, την οποία απέρριψε ο Μπολσονάρου ως μία προσβλητική προσπάθεια να «εξαγοράσουν» την κυριαρχία της Βραζιλίας.

Ο Μακρόν κατηγόρησε τον Μπολσονάρου ότι είπε ψέματα για την κλιματική αλλαγή. «Η γαλλική κυβέρνηση με αποκάλεσε ψεύτη. Μόνο αφού ανακαλέσει ό,τι είπε για εμένα... και τον βραζιλιάνικο λαό, που δεν αποδέχεται αυτήν τη μείωση της κυριαρχίας της Αμαζονίας... μόνο έτσι, μπορούμε να μιλήσουμε και πάλι», είπε ο Μπολσονάρου.

ΑμαζόνιοςΖαΐχ Μπολσονάρου