Κόσμος|29.08.2019 16:07

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Κόντε - Ο Σαλβίνι στην αντιπολίτευση

Newsroom

Μία νέα ημέρα ξημερώνει για την Ιταλία, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ξεκινούν τς διαπραγματεύσεις υπό την καθοδήγηση του Τζουζέπε Κόντε και του Σέρτζιο Ματαρέλα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Από το κάδρο της νέας κυβέρνησης Κόντε, ο οποίος έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, λείπει η ακροδεξιά Λέγκα και ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος, αντί για το όραμά του να είναι πρώτο κόμμα στις πρόωρες εκλογές που πήγε να εκβιάσει, βρέθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. 

Οι δύο πλευρές παραμέρισαν -τουλάχιστον προσωρινά-  όλες τις διαφορές τους και υπό την επίβλεψη και τη μεσολάβηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, συμφώνησαν ότι συναινούν στη δημιουργία μίας νέας κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε.

Έτσι σήμερα (29/8) ο Κόντε μετέβη στο προεδρικό μέγαρο, το Κυρηνάλιο, και έλαβε από τον Ματαρέλα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εκκινώντας έτσι τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών για τις λεπτομέρειες ως προς τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης, αλλά και το πολιτικό της πρόγραμμα.

Παρά την απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα πολιτικά (το PD είναι ένα κεντροαριστερό κόμμα με μακρά κυβερνητική πορεία στην Ιταλία και το M5S εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως ένα αντισυστημικό λαϊκιστικό κόμμα που γιγαντώθηκε μέσα στην κρίση), τόσο ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι, όσο και ο Λουίτζι Ντι Μάιο στις δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τις αναγκαίες αμοιβαίες υποχωρήσεις ούτως ώστε να φτιαχτεί μία κυβέρνηση που θα έχει ως βασικό της στόχο «το καλό της Ιταλίας».

Ο Σαλβίνι στην αντιπολίτευση 

Οι εξελίξεις στην Ιταλία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θέση της χώρας εντός της ΕΕ,, η οποία είχε υπονομευθεί από την ακροδεξιά πολιτική που ακολουθούσε ο πρώην κυβερνητικός εταίρος των Πεντάστερων, Ματέο Σαλβίνι.

Αν οι διαπραγματεύσεις για τη σύμπηξη της νέας κυβέρνησης ευοδωθούν, το καινούργιο κυβερνητικό σχήμα θα έχει μπροστά του μία θητεία σχεδόν τριετίας, δεδομένου του γεγονότος ότι η φιλοδοξία του Ματέο Σαλβίνι οδήγησε στην κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης συνεργασίας, 14 μήνες μετά τον σχηματισμό της. Η σύμπηξη μιας κυβέρνησης συνεργασίας PD- Μ5S, αυτήν τη στιγμή επαναφέρει τη σταθερότητα στην πολιτική ζωή της χώρας, καθώς η Ιταλία ετοιμάζεται για μία νέα σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, όσον αφορά στο θέμα του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί μέσα στο φθινόπωρο για το 2020. Η απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας των ακροδεξιών καπρίτσιων της Λέγκας και του Ματέο Σαλβίνι και της προσπάθειας για μη τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως προς το έλλειμμα και το χρέος, είχε φτάσει πολύ κοντά στην επιβολή πειθαρχικών μέτρων.

Η επιβολή τους για τον προϋπολογισμό του 2019 αποφεύχθηκε μόλις στις αρχές Ιουλίου, οπότε και υπήρξε οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Η όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων εργαλειοποιήθηκε από τον Ματέο Σαλβίνι για να αυξήσει τα ποσοστά του, καθώς παρουσίαζε τις φωνασκίες του και τις αντιρρήσεις του ως υπεράσπιση των συμφερόντων των Ιταλών πολιτών, χρησιμοποιώντας την κλασική αφήγηση της ευρωπαϊκής ευρωσκεπτικιστικής ακροδεξιάς. Η στάση του αυτή και η ενίσχυση των ποσοστών του κόμματός του, οδήγησαν, όμως, τον Σαλβίνι να κάνει ίσως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σφάλματα της καριέρας του: να ρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία συμμετείχε.

Στόχος του ήταν να πάει σε πρόωρες εκλογές άμεσα, ούτως ώστε η Λέγκα στο επόμενο κοινοβούλιο να είναι το ισχυρότερο κόμμα (οι δημοσκοπήσεις στις αρχές Αυγούστου του έδιναν 38% περίπου). Δυστυχώς, όμως, για τον ίδιο θα παρακολουθεί πλέον τις πολιτικές εξελίξεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης και θα χάσει έτσι για όσο κρατήσει η κυβέρνηση συνεργασίας PD- M5S την όποια δυνατότητα επηρεασμού των κυβερνητικών αποφάσεων.  

Προτεραιότητα ο προϋπολογισμός

Το ζήτημα του προϋπολογισμού, του ελλείμματος και του χρέους, ρίχνει, πάντως, τη σκιά του και στη νέα κυβέρνηση που αναμένεται να δημιουργηθεί. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Τζουζέπε Κόντε μετά την συνάντησή του με τον Σέρτζιο Ματαρέλα στο Κυρηνάλιο, όπου έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο απερχόμενος και παράλληλα εν αναμονή πρωθυπουργός της Ιταλίας, υποστήριξε ξεκάθαρα πως «αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και ο προϋπολογισμός είναι η βασική προτεραιότητα. Θα ξεκινήσω να εργάζομαι άμεσα για να παρουσιαστεί ένας προϋπολογισμός, ο οποίος θα καταπολεμά την αύξηση του ΦΠΑ, θα διασφαλίζει τις καταθέσεις και θα παρέχει μία στιβαρή προοπτική για ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο».

Ο Κόντε πέταξε και κάποια «καρφιά» κατά του ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε ενώπιον μίας νέας κοινοβουλευτικής περιόδου σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου και πρέπει να ανασυγκροτηθούμε για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να επιτρέψουμε στην Ιταλία να διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά ταχύτατα. Η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι μια κυβέρνηση «ενάντια σε όλα», αλλά μία κυβέρνηση που θα εκμοντερνίσει τη χώρα και τους πολίτες. Θα φτιάξω μια κυβέρνηση προσανατολισμένη στην καινοτομία, είναι εξάλλου αυτό που θέλουν και οι πολιτικές δυνάμεις».

νέα κυβέρνησηΜατέο ΣαλβίνιΤζουζέπε Κόντε