Κόσμος|30.08.2019 12:58

Το ψευδοκράτος άνοιξε την Αμμόχωστο για τους δημοσιογράφους, ύστερα από 45 χρόνια

Μαρία Ζαχαράκη

Επειτα από 45 χρόνια η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου άνοιξε για τους Τ/Κ δημοσιογράφους ύστερα από πρόσκληση του λεγόμενου «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος τους έδειξε κάποια σημεία της πόλης - «φάντασμα».

Ο ίδιος εξήγησε παράλληλα τι υπήρχε εκεί πριν από την εισβολή το ’74. Στις εικόνες ερήμωσης διακρίνονται πολλές ταμπέλες ελληνικών καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι «σκοπεύουμε να αναπτύξουμε πολιτικές ,όχι μόνο όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία, αλλά και όσον αφορά στην κινητή περιουσία. Προτιμήσαμε ένα είδος ταξινόμησης όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία, την τουριστική και εμπορική. Η χαρτογράφηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Εξετάζουμε την ανθεκτικότητα των κτηρίων. Ως εκ τούτου, μας ενδιαφέρει η απογραφή. Σχεδιάζουμε να προβούμε σε κάποια βήματα στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης και αυτά τα βήματα δεν θα πάρουν πολύ χρόνο».

Για την ιδιαίτερη «ξενάγηση» αυτή το ψευδοκράτος πήρε ειδική άδεια από τον κατοχικό στρατό. Ο Οζερσάι εξήγησε ότι θα γίνει βήμα – βήμα η «αναστήλωση» της πόλης.

«Προσπαθούμε να προχωράμε σταδιακά. Φροντίζουμε ώστε όχι μόνο η δική μας, αλλά και η κοινή γνώμη της νότιας Κύπρου να λαμβάνουν τις σωστές πληροφορίες. Ως κυβέρνηση της ΤΔΒΚ θα δεχτούμε τους επίσημους ιδιοκτήτες ως ενδιαφερόμενους. Αυτή είναι μία στρατιωτική ζώνη εντός της ΤΔΒΚ. Εστιάζουμε ώστε τα βήματα που θα ακολουθηθούν να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Δεν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε μία μέθοδο που έχει δοκιμαστεί εδώ και 45 χρόνια και δεν έχει αποτελέσματα. Το σωστό είναι μια μελέτη προσαρμοσμένη στον 21ο αιώνα».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι απέκλεισε συνεργασία στο θέμα του ανοίγματος με τα ΗΕ, καθώς οι αποφάσεις τους τους έδεναν πάντα τα χέρια και δεν μπορούσαν να προβούν σε βήματα, όπως ανέφερε.

«Τα βήματα που θα λάβουμε είναι μόνο δικά μας βήματα κι όχι βήματα που σκοπεύουμε να κάνουμε με κάποιον άλλον. Τα Βαρώσια δεν σκεφτόμαστε να ανοίξουν μόνο για τους δικούς μας πολίτες.Για πολλά χρόνια οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μάς έδεναν τα χέρια, αλλά νομίζω ότι τώρα πρέπει να ξεφύγουμε από αυτήν τη λογική και να καταργήσουμε το status quo».

ΑμμόχωστοςΤουρκοκύπριοιΨευδοκράτος