Κόσμος|30.08.2019 15:10

American Airlines: Κατέβασαν επιβάτη από πτήση ύστερα από διαμάχη για σκυλάκι

Newsroom

Μήνυση κατά των αερογραμμών American Airlines κατέθεσε 53χρονος άνδρας, καθώς, όπως καταγγέλλει, τον κατέβασαν από την πτήση χωρίς να έχει κάνει κάτι πέραν από το να διαμαρτυρηθεί γιατί είναι αλλεργικός στα σκυλιά και η διπλανή του στην πτήση είχε μαζί της ένα σκύλο συντροφιάς.

Σύμφωνα με τον Ντάνα Χόλκομπ, που είναι αφρικανικής καταγωγής, τον περασμένο Απρίλιο είχε κανονίσει να πετάξει από το Λας Βέγκας στο Όστιν του Τέξας για να γιορτάσει τα 53α γενέθλιά του. Η πτήση είχε τράνζιτ στο Φοίνιξ και ο ίδιος είχε κλείσει πρώτη θέση. Κατά τη στάση στο Φοίνιξ επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο και κάθισε δίπλα του μια κυρία με ένα σκυλάκι συντροφιάς. Μερικά μόλις λεπτά μετά, και πριν το αεροπλάνο απογειωθεί, η παρουσία του σκύλου ενεργοποίησε την αλλεργία του και άρχισε να μην αισθάνεται καλά. Η ιδιοκτήτρια του σκύλου είδε ότι ο συνεπιβάτης της δεν ήταν καλά και προσπάθησε, χωρίς όμως επιτυχία, να αλλάξει θέση με κάποιον άλλο επιβάτη για να απομακρυνθεί.

Κάπου εκεί το περιστατικό έφτασε στα αυτιά του κυβερνήτη του αεροσκάφους και πιλότου της American Airlines, ο οποίος έσπευσε να διευθετήσει το θέμα. Και εκεί ξεκινάει το δράμα τού Ντάνα. Ο πιλότος, εμφανώς εκνευρισμένος από την κατάσταση και την καθυστέρηση, αντί να επιτρέψει την αλλαγή θέσης της κυρίας με το σκυλάκι με κάποιον άλλο επιβάτη που δεν είχε πληρώσει πρώτη θέση, αποφασίζει να πιέσει τον Ντάνα Χόλκομπ να αλλάξει αυτός θέση και να πάει σε μια θέση κοντά στην ουρά του αεροσκάφους.

Η άρνηση του Ντάνα να δεχθεί την αλλαγή αυτή, οδήγησε τον πιλότο να καλέσει την ασφάλεια χωρίς δεύτερη σκέψη και να κατεβάσει τον 53χρονο από την πτήση χωρίς να του παραδοθούν οι αποσκευές του και χωρίς να του δοθεί κάποια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για να αντιμετωπιστεί το αλλεργικό σοκ το οποίο είχε πυροδοτηθεί από την παρουσία του σκύλου δίπλα του.

Το πιθανότερο είναι ότι το περιστατικό δεν θα είχε λάβει διαστάσεις και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης εάν δεν συνέβαινε σε πτήση της American Airlines, κι αυτό γιατί σε πτήσεις της εν λόγω εταιρείας τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί δεκάδες περιστατικά που αναδίδουν μια μπόχα ρατσισμού. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες, ότι επιβάτες αφρικανικής καταγωγής, για ασήμαντους λόγους, έχουν αναγκαστεί να κατέβουν από αεροπλάνα της American Airlines με απόφαση του προσωπικού της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Χόλκομπ οι άνθρωποι της εταιρείας τον ανάγκασαν να κατέβει για να ταξιδέψει στην πρώτη θέση ένα σκυλάκι, ενώ δεν του έδωσαν ούτε τα χρήματα του πίσω, ούτε του έκλεισαν θέση για να φτάσει στον προορισμό του με κάποια άλλη πτήση. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, αναγκάστηκε να πληρώσει 1.700 δολάρια για να κλείσει θέση με άλλη εταιρεία και να φτάσει τελικά στο Οστιν την άλλη μέρα, ύστερα από μια νύχτα χωρίς τις αποσκευές του.

Η εταιρεία με σχετική της ανακοίνωση υποστηρίζει πως θα απαντήσει στο δικαστήριο ανάλογα με το περιεχόμενο της μήνυσης σημειώνοντας πως «είμαστε περήφανοι για το ότι εξυπηρετούμε επιβάτες ανεξαρτήτως καταγωγής και προσωπικής ιστορίας και για το ότι δεσμευόμαστε να τους παρέχουμε μια θετική, ασφαλή ταξιδιωτική εμπειρία. Οι ρυθμιστικοί κανόνες απαιτούν από την American Airlines να μεταφέρουν, να εξυπηρετούν και να υποστηρίζουν τα ζώα συντροφιάς. Οι αερογραμμές μας κάνουν ό,τι μπορούν και μεριμνούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των όλων των επιβατών, συμπεριλαμβανομένων και όσων ταξιδεύουν με ή κάθονται κοντά σε ζώα συντροφιάς ή ζώα υποστήριξης. Σε περίπτωση αλλεργίας μέλημά μας είναι να αλλάξουμε θέση στον επιβάτη, μετακινώντας τον μακριά από το ζώο συντροφιάς ή υποστήριξης. Εάν ο επιβάτης συνεχίζει να μην αισθάνεται άνετα για να πετάξει, τότε του κλείνουμε θέση για την επόμενη πτήση για τον προορισμό του”.

American Airlines