Κόσμος|30.08.2019 16:33

Κύπρος: Η 34χρονη νεκρή, ο σαμανισμός και το φονικό φυτό ayahuasca

Newsroom

Το κουβάρι της περίεργης υπόθεσης που φέρεται να οδήγησε στο θάνατο μία 34χρονη, προσπαθούν να ξετυλίξουν οι κυπριακές Αρχές. Σε πρώτη φάση έχουν θέσει σε περιορισμό μία 50χρονη, η οποία φέρεται να είναι η διοργανώτρια της τελετής και - λόγω της εγκυμοσύνης της - κρατείται φρουρούμενη σε κλινική.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, Χαράλαμπος Ζαχαρίου «η Αστυνομία συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης και καταβάλλονται προσπάθειες για τον εντοπισμό των 20 περίπου ατόμων που παρευρέθηκαν στην "τελετή εξαγνισμού πνεύματος" που πραγματοποιήθηκε σε διαμέρισμα, το οποίο βρίσκεται σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην περιοχή Βεργίνα».

Πρόσθεσε ότι «τα τεκμήρια που έχουν ληφθεί από τη σορό της 34χρονης από τη Λετονία στάλθηκαν για τις απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις, με στόχο να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου της.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, «οι περισσότεροι από τα περίπου 20 άτομα που συμμετείχαν στην τελετή ήταν αλλοδαποί, αλλά δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Εχουμε ήδη εντοπίσει 5-6 άτομα από τα οποία λαμβάνουμε καταθέσεις ώστε να συνδράμουν το έργο της Αστυνομίας για την εξιχνίαση της υπόθεσης».

Από τις έρευνες της Αστυνομίας προέκυψε μαρτυρία ότι σε όσους συμμετείχαν στη συνάντηση προσφέρθηκε ρόφημα, το οποίο πιθανόν να περιείχε την ουσία «ayahuasca», που συγκαταλέγεται στα παραισθησιογόνα φάρμακα.

Οι συμμετέχοντες πλήρωσαν από 150 ευρώ για να συμμετάσχουν στην τελετή, ενώ η 50χρονη ύποπτη είχε ενοικιάσει ολόκληρο το συγκρότημα διαμερισμάτων στην περιοχή Βεργίνα, με την τελετή να πραγματοποιείται σε κοινόχρηστο χώρο.

Εξάλλου, ο υποδιοικητής της ΥΚΑΝ, Στέλιος Σεργίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε μαρτυρία για ένα άτομο από την Κολομβία, το οποίο φαίνεται να έφερε στην Κύπρο την ουσία που κατανάλωσαν οι παρευρισκόμενοι στην τελετή.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο άτομο αναχώρησε από την Κύπρο πριν από την έναρξη της τελετής και η Αστυνομία θα ζητήσει τη συνδρομή της Interpol και της Europol για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του.

Ερωτηθείς για την ουσία που εντοπίστηκε στο ρόφημα, το οποίο κατανάλωσαν οι παρευρισκόμενοι στη τελετή, ο κ. Σεργίδης απάντησε πως «εξ όσων γνωρίζουμε, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο».

Το ειδωλολατρικό φαινόμενο του σαμανισμού και το θανατηφόρο φυτό

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που διαδραματίστηκε στην Κύπρο και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μίας 34χρονης, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου εξήγησε τι ακριβώς είναι ο σαμανισμός και πώς γίνεται η τελετή του. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Active εξήγησε ότι κεντρικό πρόσωπο, όπως εξήγησε, είναι ο Σαμάνος ή Μάγος, ο οποίος - σύμφωνα με αυτούς που συμμετέχουν στις τελετές - έχει τη δυνατότητα να ανέβει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, να επικοινωνήσει με πνεύματα και να φέρει σε επαφή τους συμμετέχοντες με τον πνευματικό κόσμο. «Αυτό γίνεται με την τεχνική της έκστασης», τόνισε.

Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την κατανάλωση ουσιών. Οι συμμετέχοντες φέρνουν από την Κολομβία ένα επικίνδυνο βότανο, το λεγόμενο «Ayahuasca», το οποίο αναμειγνύουν με άλλες ουσίες και πιστεύουν ότι φτάνουν στην έκσταση, όπου απελευθερώνεται το πνεύμα τους από το σώμα τους και έχουν αυτήν τη δυνατότητα της ένωσης με τον πνευματικό κόσμο. Τόνισε, μάλιστα, πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαμανισμός οδηγεί ανθρώπους στον θάνατο, καθώς υπάρχουν και άλλα παραδείγματα στο εξωτερικό.

Πηγές: philenews, ΚΥΠΕ, active

νεκρήσαμανισμόςΚύπρος