Κόσμος|30.08.2019 15:43

Η «ευγένεια» του τουρκικού στρατού απέναντι στον εχθρό το ‘22

Μαρία Ζαχαράκη

Την «ευγένεια», που επέδειξε ακόμη εν μέσω πολέμου ο τουρκικός στρατός στον Έλληνα εχθρό και τους αιχμαλώτους υπογραμμίζει σήμερα η εφημερίδα «Σοζτζού», ανήμερα της επετείου της νίκης το ’22.

Η εφημερίδα, που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση δημοσιεύει σήμερα για πρώτη φορά μία φωτογραφία με τον αρχιστράτηγο του ελληνικού στρατού, Νικόλαο Τρικούπη, όταν πιάστηκε αιχμάλωτος το 1922 στην Ανατολία. Δίπλα του στη φωτογραφία διακρίνεται ένας Τούρκος γιατρός, που o τουρκικός στρατός τότε είχε ορίσει ως βοηθό του Έλληνα στρατηγού.

Ο δημοσιογράφος, που δημοσιεύει τη σχετική φωτογραφία, τονίζει το σεβασμό των Τούρκων στρατιωτών, παρά τις δύσκολες συνθήκες, απέναντι στον εχθρό. Όπως γράφει: «Φανταστείτε έναν επικεφαλής αρχιστράτηγο, που συλλαμβάνεται αιχμάλωτος από τον εχθρό να του διαθέτουν μέχρι και βοηθό, έναν νεαρό γιατρό, ακόμη και μέσα στη φυλακή».

Σύμφωνα με τον εγγονό του Τούρκου υπασπιστή του Νικόλαου Τρικούπη, οι δύο άνδρες συνέχισαν τη φιλία τους και μετά τον πόλεμο, ενώ ο δημοσιογράφος, που δημοσιεύει τη σχετική φωτογραφία εύχεται να συνδράμει στο έργο των ιστορικών και ερευνητών.

Τουρκίαμικρασιατική καταστροφή