Κόσμος|20.11.2018 23:23

«Όχι» στην προσφυγή της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit

Newsroom

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας απέρριψε την προσφυγή της βρετανικής κυβέρνησης μέσω της οποίας επεδίωκε να εμποδίσει το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανώτατη δικαστική αρχή της Ε.Ε., να εξετάσει το ζήτημα εάν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανατρέψει μονομερώς το Brexit, ανακαλώντας την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης που εκκινεί την διαδικασία εξόδου μίας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Εφετείο της Σκωτίας αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσει την υπόθεση στις 27 Νοεμβρίου.

Οι προσφυγές

Πολιτικοί της Σκωτίας που δεν θέλουν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προσφύγει στο δικαστήριο της Ε.Ε., με αίτημα να αποσαφηνισθεί εάν το Λονδίνο μπορεί να ανακαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης χωρίς την άδεια των χωρών μελών της Ένωσης.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου άδεια για να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου του Εδιμβούργου.

Οι αποφάσεις του Εφετείου της Σκωτίας μπορούν να εφεσιβληθούν μόνο ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα στις 27 Νοεμβρίου.

Brexit