Κόσμος|02.09.2019 16:14

Δύο γραµµές στην Ουάσιγκτον

Μιχάλης Ιγνατίου

Υπάρχει αυτή η αίσθηση στην Ουάσιγκτον το τελευταίο διάστηµα, ότι το λεγόµενο «βαθύ κράτος» θα παρεµβαίνει και θα διορθώνει τις δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραµπ σε σοβαρά διεθνή ζητήµατα, είτε πρόκειται για την Κίνα και το Ιράν, είτε για την Τουρκία και τη Συρία. Την περασµένη εβδοµάδα, αξιωµατούχοι στην Ουάσιγκτον έσπευσαν να µαζέψουν τα «ασυµµάζευτα» του Αµερικανού πλανητάρχη, ο οποίος τρία χρόνια µετά την ανάληψη της εξουσίας δεν έχει καταλάβει πώς λειτουργούν οι χώρες. Και σίγουρα δεν µπορούν να λειτουργήσουν σαν επιχειρήσεις, διότι άλλα είναι τα συµφέροντα µιας χώρας και άλλα ενός επιχειρηµατία-προέδρου. Ήδη οι ψίθυροι είναι πολλοί. Η διόρθωση των προεδρικών δηλώσεων για την Κίνα και το Ιράν πρέπει να καταγραφεί στην Ιστορία. ∆ιότι ο Ντ. Τραµπ που άφησε τη γλώσσα του, για ακόµη µία φορά, να πάει... περίπατο, µίλησε ως επιχειρηµατίας, όχι ως πρόεδρος της Αµερικής. Και έπρεπε να επανέλθει στην τάξη.

Προκάλεσε µεγαλύτερη εντύπωση, πάντως, η παρέµβαση για την Τουρκία του υπουργού Αµυνας Μαρκ Εσπερ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο µε τον αρχηγό των Ενόπλων ∆υνάµεων, Τζόζεφ Ντάνφορντ. Ο τρόπος µε τον οποίο ξεκαθάρισε ότι η αµερικανική θέση για τους ρωσικούς S-400 που αγόρασε η Τουρκία ∆ΕΝ αλλάζει ξάφνιασε αναλυτές, διπλωµάτες και δηµοσιογράφους, διότι όλοι είχαν µείνει µε την εντύπωση ότι ο Ντ. Τραµπ έλυσε τα προβλήµατα του Ταγίπ Ερντογάν σε αυτό το θέµα. Στην πραγµατικότητα, όλα είναι ανοικτά και θα πρόσθετα και επικίνδυνα για τις τουρκοαµερικανικές σχέσεις, αλλά και µια σειρά χωρών που θα επηρεαστούν από τυχόν ρήξη. Ο Μ. Εσπερ, που είναι επιλογή του Ντ. Τραµπ για το υπουργείο Αµυνας, ανακοίνωσε θέση η οποία είναι αντίθετη από αυτή του αφεντικού του.

Ο πρόεδρος, παραβιάζοντας τους νόµους, µετέφερε στην Αγκυρα µέσω του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαµ ότι δέχεται την εγκατάσταση υπό τον όρο ότι το ρωσικό σύστηµα δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Ο Αµερικανός υπουργός Αµυνας δήλωσε δηµόσια και επίσηµα ότι οι S-400 πρέπει να φύγουν από το τουρκικό έδαφος. Και αν φύγουν, τότε θα µπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για την επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραµµα κατασκευής των F-35. Επειδή η ρωσική προπαγάνδα είναι αποτελεσµατική και προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα µάτια των Ελλήνων οπαδών του «ξανθού γένους», καταφέρνει να κρύψει ότι η πώληση των S-400 είναι µια ξεκάθαρα προκλητική και απειλητική κίνηση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Το µεγαλύτερο πρόβληµα για τον Ελληνισµό αυτήν τη στιγµή είναι ακριβώς αυτό:

  • Η «ορθόδοξη» Ρωσία βοηθά και υποστηρίζει µε τον χειρότερο τρόπο τους Τούρκους κατακτητές της Κύπρου, και
  • Η Αµερική, η οποία έκαψε το νησί µε το προδοτικό πραξικόπηµα και την τουρκική εισβολή, αντιλαµβάνεται, κάθε µέρα που περνά, ότι η Ελλάδα και η Κύπρος, µαζί µε το Ισραήλ, µπορούν να επιλύσουν τα προβλήµατα που της δηµιουργεί η Τουρκία.

Οσο πιο γρήγορα λάβει τις τελικές αποφάσεις του ο Λευκός Οίκος, τόσο το καλύτερο για την ίδια την υπερδύναµη...

Ντόναλντ ΤραμπS-400ΗΠΑ