Κόσμος|03.09.2019 09:13

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε Ελλάδα – Κύπρο ενοχλεί την Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ έκανε λόγο για την «αλληλεγγύη της γειτονιάς», η οποία δεν συνάδει –όπως υποστήριξε- με τις πολιτικές αξίες της Ε.Ε.

«Δυστυχώς, η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στην ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται αρνητικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση σε διάφορες διεθνείς πλατφόρμες. Η τυπική αλληλεγγύη της γειτονιάς σίγουρα δεν είναι σύμφωνη με τις αξίες της Ε.Ε. Η Ε.Ε. ενεργεί στο τυπικό πλαίσιο της αλληλεγγύης της γειτονίας κι όχι με βάση τις πολιτικές αξίες», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στο ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέιτς», λέγοντας ότι «στις 30 Αυγούστου έφτασε στην Αττάλεια και θα συμμετάσχει στις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο».

Επιτέθηκε παράλληλα κατά της Κύπρου για την προσπάθεια –όπως υποστήριξε- αποδυνάμωσης του καθεστώτος των εγγυήσεων.

«Η Ε/κ διοίκηση προσπαθεί με δηλώσεις της να αποδυναμώσει το καθεστώς των εγγυήσεων της Τουρκίας, οι οποίες διασφαλίζουν την ασφάλεια των αδελφών μας στην ΤΔΒΚ και αποτελούν εγγύηση στα δικαιώματα και συμφέροντά τους. Την ίδια στιγμή, δεν διστάζουν να προβαίνουν σε μονομερή βήματα, τα οποία πλήττουν τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ. Αν πραγματικά αυτό που σκέφτονται είναι να εκμεταλλευτούν αυτές τις πηγές για ολόκληρο το νησί, το πρώτο πράγμα που θα έκαναν θα ήταν να επιδείξουν θετική στάση στην τ/κ πρόταση για κοινή επιτροπή για τους υδρογονάνθρακες», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ. 

Ομέρ ΤσελίκΑνατολική ΜεσόγειοςΤουρκία