Κόσμος|04.09.2019 17:02

Οι Βρυξέλλες ενεργοποιούν τα ταμεία για φυσικές καταστροφές σε περίπτωση άτακτου Brexit

Μαρία Ψαρά

Ως… ακραίο φυσικό φαινόμενο αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες το άτακτο Brexit, αφού αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν τα ταμεία που ενεργοποιούνται ύστερα από φυσικές καταστροφές σε περίπτωση μη συμφωνίας Ε.Ε.-Βρετανίας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

«Καθώς απομένουν οκτώ εβδομάδες μέχρι την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου 2019, η Επιτροπή επανέλαβε σήμερα την έκκλησή της προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ε.Ε. των 27 να προετοιμαστούν για την περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία», σημειώνει η Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή πρότεινε να είναι διαθέσιμα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των κρατών μελών που πλήττονται περισσότερο σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

«Λόγω της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά στην επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης –όπως συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο του 2018– και της συνολικής πολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας, το σενάριο ενός Brexit χωρίς συμφωνία την 1η Νοεμβρίου 2019 παραμένει ένα πιθανό, αν και ανεπιθύμητο, ενδεχόμενο».

Σε αυτό το πνεύμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τετάρτη λεπτομερή κατάλογο μέτρων, προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο να προβούν στις τελικές προετοιμασίες. «Για να ελαχιστοποιηθούν οι διαταραχές των εμπορικών συναλλαγών, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στις αλυσίδες εφοδιασμού με το Ηνωμένο Βασίλειο –ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους– θα πρέπει να έχουν επίγνωση των ευθυνών τους και να γνωρίζουν τις αναγκαίες διατυπώσεις κατά τις διασυνοριακές συναλλαγές. Ο εν λόγω κατάλογος βασίζεται σε προηγούμενες ανακοινώσεις και 100 ανακοινώσεις προς τα ενδιαφερόμενα μέρη, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων», εξηγεί η Κομισιόν.

Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο να προβούν σε στοχευμένες τεχνικές προσαρμογές της διάρκειας των μέτρων έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. στον τομέα των μεταφορών σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Η Επιτροπή πρότεινε επίσης να ληφθούν υπόψη για το έτος 2020 οι υφιστάμενες ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης του 2019 για τον τομέα της αλιείας και για την ενδεχόμενη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2020. Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα δεδομένης της απόφασης για παράταση της περιόδου του άρθρου 50 έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι αποτελεί ευθύνη όλων των ενδιαφερομένων να προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια. Δεδομένου ότι παραμένει πιθανό το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία, η Επιτροπή συνιστά ένθερμα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να χρησιμοποιήσουν το πρόσθετο χρονικό διάστημα που παρέχει η παράταση του άρθρου 50, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προετοιμαστούν για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Διευκρινίζεται ότι η τεχνική προσαρμογή συγκεκριμένων μέτρων έκτακτης ανάγκης για να ληφθεί υπόψη η 31η Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πάντως η Κομισιόν έχει ήδη παρουσιάσει μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση άτακτου Brexit σε διάφορους τομείς.

BrexitBrexit χωρίς συμφωνίαΒρυξέλλες