Κόσμος|21.11.2018 10:55

Τα γαλλικά πανεπιστήµια το γυρίζουν στα αγγλικά

Έρη Πανσεληνά

Φιλοξενώντας εδώ και αιώνες µερικά από τα καλύτερα ακαδηµαϊκά ιδρύµατα παγκοσµίως, όπως είναι το Πανεπιστήµιο της Σορβόννης, η Γαλλία ξεχωρίζει ως ο νούµερο ένα µη αγγλόφωνος προορισµός για ξένους φοιτητές παγκοσµίως.

Ωστόσο, η διεθνής ακτινοβολία της χώρας φθίνει, καθώς τα τελευταία χρόνια, λόγω του αυξηµένου ανταγωνισµού από άλλα κράτη όπως είναι η Γερµανία, η Ρωσία, ο Καναδάς και η Κίνα, ο αριθµός των ξένων φοιτητών στη Γαλλία έχει κάνει βουτιά (8,5% σε πέντε χρόνια). Προκειµένου να αυξήσει τη γαλλική επιρροή διεθνώς, η κυβέρνηση Μακρόν αποφάσισε να κάνει µια σειρά από µεταρρυθµίσεις. Στόχος της: να αυξήσει µέσα στην επόµενη δεκαετία τον αριθµό των ξένων φοιτητών που έρχονται στη χώρα. Η φιλοδοξία της γαλλικής κυβέρνησης µε το σχέδιο «Καλωσορίσατε στη Γαλλία» είναι να φτάσει ο αριθµός των ξένων φοιτητών στα γαλλικά Πανεπιστήµια τα 500.000 άτοµα το 2027. Σήµερα ο αριθµός των ξένων φοιτητών στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευσης της χώρας ανέρχεται σε λίγο πάνω από 320.000 άτοµα.

Τα νέα µέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ περιλαµβάνουν περισσότερα µαθήµατα στα αγγλικά, την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης βίζας (οι αιτήσεις θα γίνονται κατά τρόπο ταχύτερο µέσω ∆ιαδικτύου) και αλλαγές στα δίδακτρα που θα ευνοούν τους φοιτητές που προέρχονται από την ΕΕ. Κατά την ανακοίνωση του σχεδίου µε τίτλο «Καλωσορίσατε στη Γαλλία», ο Φιλίπ σχολίασε ότι «όπως και στον οικονοµικό κλάδο, οι παγκόσµιες ισορροπίες δυνάµεων αλλάζουν», εξηγώντας ότι η επιρροή των χωρών της Ασίας και των µοναρχιών του Κόλπου εξηγείται από «παγκόσµιες στρατηγικές προσέλκυσης που συνδέουν τις σπουδές, την αγορά εργασίας και τον τουρισµό». «Είµαστε διαρκώς αντικείµενο σύγκρισης, ελέγχου, κρίσης, ανάµεσα σε δέκα άλλους προορισµούς. Στην εποχή των social media, κανείς δεν µπορεί να βασίζεται µόνο στη φήµη του» σηµείωσε ο Φιλίπ.

Το σχετικό σχέδιο µε τίτλο «Καλωσορίσατε στη Γαλλία» παρουσίασε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φιλίπ µε τον πρόεδρο Μακρόν

Τα µαθήµατα στα αγγλικά έχουν ήδη τετραπλασιαστεί από το 2004. Παρ’ όλα αυτά, η Γαλλία µένει αρκετά πίσω σε αριθµό ξένων φοιτητών σε σύγκριση µε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία, και ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει ακόµα περισσότερο τον αριθµό και των αγγλόφωνων µαθηµάτων και των µαθηµάτων γαλλικής γλώσσας για να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες χώρες.

Χαµηλά δίδακτρα

Τα ετήσια δίδακτρα στα γαλλικά πανεπιστήµια ανέρχονται για όλους τους φοιτητές σε µόλις 170 ευρώ για προπτυχιακά και 243 ευρώ για µεταπτυχιακά, κάτι που, όπως σηµείωσε ο Φιλίπ, έχει αρνητική επίπτωση στην εικόνα των ακαδηµαϊκών ιδρυµάτων της χώρας: σε χώρες όπως η Κίνα ερµηνεύεται ως ένδειξη χαµηλού επιπέδου σπουδών.

Από τον επόµενο Σεπτέµβριο, ενώ τα δίδακτρα θα παραµείνουν σταθερά για τους Γάλλους και τους Ευρωπαίους φοιτητές, οι φοιτητές που έρχονται από άλλες ηπείρους θα πληρώνουν για τα προπτυχιακά προγράµµατα σπουδών 2.770 ευρώ τον χρόνο και για τα µεταπτυχιακά 3.770 ευρώ τον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, τα πανεπιστήµια θα µπορούν να προσφέρουν πιο ποιοτικά µαθήµατα σε όλους τους φοιτητές (ιδιαίτερα στους Γάλλους και Ευρωπαίους που θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν χαµηλά δίδακτρα), ενώ τα επιπλέον έσοδα θα χρησιµοποιηθούν και για την αύξηση του αριθµού των υποτροφιών που δίνονται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Μεταπτυχιακό και βίζα

Επίσης, από τον Μάρτιο του 2019 οι ξένοι φοιτητές που αποφοιτούν από τα µεταπτυχιακά προγράµµατα των γαλλικών πανεπιστηµίων θα µπορούν να παίρνουν αυτοµάτως βίζα εργασίας για να αναζητήσουν δουλειά ή να στήσουν τη δική τους επιχείρηση στη χώρα 

ΣορβόνηπανεπιστήμιοΕμανουέλ Μακρόν