Κόσμος|05.09.2019 17:13

Ντονμέζ: Επιταχύνονται οι έρευνες φυσικού αερίου στην ανατ. Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg στην Τουρκία τόνισε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο» και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο.

«Από την αρχή λέμε ένα πράγμα. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια στην παραβίαση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της τ/κ κοινότητας στο νησί, δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων», σημείωσε αναγνωρίζοντας βέβαια ότι στην ανατ. Μεσόγειο «δεν είμαστε μόνο εμείς, για τις έρευνες στο νότο είναι και η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου».

Ο Τούρκος Υπουργός είπε «θέλω να επαναλάβω άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας για υδρογονάνθρακες στην υφαλοκρηπίδα μας με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο».

Ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός εργαζόταν στην περιοχή για 5-6 χρόνια και ότι η Τουρκία ενίσχυσε το στόλο της με δύο γεωτρύπανα, ενώ έστειλαν στην περιοχή και το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις.

«Επιθυμούμε καλές σχέσεις με Ελλάδα»

Για την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε την επιθυμία για σχέσεις καλής γειτονίας, ωστόσο κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για την απόρριψη της τ/κ πρότασης σχετικά με το διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.

«Εμείς αυτή την πρόταση τη στηρίζουμε. Ακόμη και αν η Ε.Ε. και οι χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν δίνουν θετική απάντηση, δηλώνουν ότι θα την εξετάσουν. Θα ήταν χρήσιμο αυτή η πρόταση να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την ε/κ διοίκηση», είπε ο Τούρκος Υπουργός, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να επανέλθει η πρόταση στο τραπέζι. Αλλά η Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου από παλιά συνεχίζει την ρητορική και τις ενέργειες της απόρριψης και του αποκλεισμού. Έχουμε δηλώσει πως αν έρθουν στο τραπέζι ως εγγυήτριες δυνάμεις, η Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση και η Βρετανία, μπορούμε να προσφέρουμε θετική στήριξη στη διαδικασία. Μακάρι αυτή την πρόταση να την λάβουν σοβαρά», ανέφερε.

Το 2023 θα λειτουργήσει ο πυρηνικός σταθμός Άκουγιου

Ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε και στα πυρηνικά προγράμματα της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας ότι το 2023 ο σταθμός του Άκουγιου θα λειτουργήσει, ενώ προχωράει και η άδεια ανοικοδόμησης και δεύτερου αντιδραστήρα πυρηνικής ενέργειας στο Άκουγιου.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης ότι δεν τους ικανοποίησε το χρονοδιάγραμμα και το κόστος του πυρηνικού σταθμού της Σινώπης και πως αυτή τη στιγμή έχει διακοπεί το πρόγραμμά του.

Ανατολική Μεσόγειοςφυσικό αέριοΦατίχ Ντονμέζ