Κόσμος|06.09.2019 10:37

Πρόστιμο ρεκόρ σε πανεπιστήμιο για τη δράση του βιαστή γυμναστή

Newsroom

To μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστή τον άλλοτε κραταιό γυμναστή Λάρι Νάσαρ έφερε και το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας σε πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Παιδείας το κρατικό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ εξαιτίας του σκανδάλου προωθούνται σαρωτικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο των ελέγχων στα κολέγια των ΗΠΑ.

Ο Νάσαρ βαρύνεται με ποινές που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 100 χρόνια ενώ εκκρεμούν εις βάρος του και άλλες δίκες από καταγγελίες δεκάδων κορυφαίων αθλητριών που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά.

Γνώριζαν και δε μιλούσαν

Ο Νάσαρ αποδείχτηκε ένοχος για συστηματική και πολυετή σεξουαλική κακοποίηση των περισσοτέρων πρωταθλητριών της γυμναστικής των ΗΠΑ από το 1990. Η δράση του ήταν ανεξέλεγκτη και στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που είχε την έδρα του. Όπως αποδείχτηκε από τις ακροαματικές διαδικασίες πολλοί αξιωματούχοι γνώριζαν ή υπέθεταν την δράση του αλλά κανείς δεν είχε προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία. Μετά το σκάνδαλο ξηλώθηκαν οι διοικήσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων με το σκάνδαλο είτε έμμεσα είτε άμεσα.

«Αηδιαστικές και αδιανόητες»

Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ Betsy DeVos δήλωσε: «Οι πράξεις του Νάσαρ ήταν αηδιαστικές και αδιανόητες. Πολλοί άνθρωποι στην εξουσία γνώριζαν για τις συμπεριφορές και τις καταγγελίες και παρόλα ο θύτης συνέχιζε τη δράση του σε βάρος ακόμα περισσοτέρων σπουδαστριών – αθλητριών. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά όχι μόνο στο Μίσιγκαν αλλά οπουδήποτε αλλού».

Γονείς των αθλητριών επιτέθηκαν στον Νάσαρ κατά τη διάρκεια της δίκης του

Εσπασε και το ρεκόρ του Σαντούνσκι

Το πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο ποσό που επιβάλλεται σε αμερικανικό πανεπιστήμιο και σπάει το ρεκόρ που κατείχε με 2,4 εκατομύρια δολάρια το 2016 εναντίον του Penn State για το χειρισμό της σεξουαλικής κακής συμπεριφοράς του πρώην βοηθού προπονητή ποδοσφαίρου Jerry Sandusky.

πρόστιμοΣπορΛάρι ΝάσαρΠανεπιστήμιο Μίσιγκαν