Κόσμος|06.09.2019 14:37

Φουάτ Οκτάι: Δεν είναι μπλόφα ότι θα ανοίξουμε τις πύλες για τους πρόσφυγες

Μαρία Ζαχαράκη

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, επιβεβαίωσε σήμερα Παρασκευή την προειδοποίηση Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πύλες της για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν είναι ούτε απειλή, ούτε μπλόφα. Είναι πραγματικότητα».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι στην περίπτωση που υπάρξει ένα νέο κύμα προσφύγων λόγω των συγκρούσεων στο Ιντλίμπ της Συρίας δεν είναι δυνατόν να μην επηρεαστεί η Ευρώπη.

«Συγνώμη, αλλά εάν η κρίση στο Ιντλίμπ συνεχιστεί και υπάρξει ένα νέο κύμα προσφύγων, η Ευρώπη δεν πρόκειται να τη γλιτώσει», ανέφερε με τόνο κατηγορηματικό, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη φορά πρέπει και η Ε.Ε. να το αντιμετωπίσει. «Το μήνυμα ελήφθη», τόνισε.

Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι αν η Ευρώπη δεν κρατά τον λόγο της στο θέμα της χρηματοδότησης τότε και η Τουρκία θα ανοίξει τη στρόφιγγα και τότε θα δουν τί έχει να γίνει.

«Υπόσχονται ότι ‘εμείς θα σας δώσουμε 3 δισ., 6 δισ.’, αλλά όταν δεν κρατούν τον λόγο τους, τότε να αφήσουμε να δούμε αν υπάρχει πρόβλημα στο Ιντλίμπ ή κάπου αλλού».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος χαρακτήρισε λάθος την αντίληψη που υπάρχει στην Ευρώπη ότι θα αντιμετωπίζει μόνη της το Προσφυγικό.

«Αν ξεκινήσει μία νέα ροή προσφύγων, το να επαναπαύονται κάποιοι ή να το προσεγγίζουν την κατάσταση με το να λένε ότι –όπως και να ‘χει- η Τουρκία θα το αντιμετωπίσει κι αυτό, είναι μία τελείως λάθος προσέγγιση και λάθος επαναπαύονται. Η Τουρκία δεν είναι ο φύλακας της κάθε χώρας. Δεν είναι αποθήκη μεταναστών. Η Τουρκία δεν είναι η χώρα που θα πληρώσει το λογαριασμό για τις κρίσεις που άλλοι δημιούργησαν».

Ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε επίσης ότι η Συρία βιώνει μία κρίση και η Τουρκία έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της. «Όταν καίγεται ο γείτονάς μας, εμείς δεν μπορούμε να κοιτάζουμε από μακριά», όπως είπε. Η Τουρκία –δήλωσε- φέρνει εις πέρας αυτή τη δουλειά πολύ καλά και θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο.

Φουάτ Οκτάιπρόσφυγες