Κόσμος|06.09.2019 17:57

BluTV: Το τουρκικό Netflix αψηφά τον Eρντογάν για τις άσεμνες σκηνές

Newsroom

Εν έτει 2019, στην τελική ευθεία προτού γιορτάσει τα 100 έτη από την ίδρυση της, η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία τελεί υπό καθεστώς λογοκρισίας. Εκατοντάδες ΜΜΕ έχουν υποχρεωθεί να βάλουν λουκέτο στη χώρα τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά το 2016, έπειτα από «φιρμάνια» του ισλαμοσυντηρητικού καθεστώτος, ενός καθεστώτος που θέλει (και έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό) να φιμώσει κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή αλλά να αλλάξει συνολικότερα τα ήθη στην Τουρκία, τοποθετώντας στη θέση της κοσμικής κληρονομιάς του Κεμάλ άλλα, περισσότερο ισλαμοσυντηρητικά, πρότυπα.  

Σε αυτό το πλαίσιο, η πανίσχυρη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, η καλούμενη Diyanet, μόλις πριν λίγες εβδομάδες, μέσω του μηνιαίου οικογενειακού περιοδικού που εκδίδει με την ονομασία «Aile», έφτασε στο σημείο να κηρύξει τον πόλεμο ακόμη και σε δημοφιλείς ήρωες κινουμένων σχεδίων όπως είναι ο Μπαγκς Μπάνι, ο Ποπάι (Temel Reis στα τουρκικά), και τα Χελωνονιντζάκια, με την κατηγορία ότι ενθαρρύνουν τη βία στη συμπεριφορά των παιδιών.

Και όμως, σε πείσμα των απαγορεύσεων, υπάρχει ένα κανάλι σήμερα στην Τουρκία το οποίο εξακολουθεί να προβάλλει όσα ο Ερντογάν αποκηρύσσει ως «άσεμνα». Ο λόγος για το «BluTV»: ένα ιντερνετικό συνδρομητικό κανάλι που, στα πρότυπα του Netflix, προβάλλει σειρές και ντοκιμαντέρ με συχνά «προκλητικό» περιεχόμενο.

Σκηνή από την τηλεοπτική σειρά Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi (Behzat Ç. An Ankara Detective Story)

Μεταξύ των σόου που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς σήμερα στην πλατφόρμα του  «BluTV», ξεχωρίζει η νέα (έπειτα από χρόνια) σεζόν της πάλαι ποτέ δημοφιλέστατης στην Τουρκία αστυνομικής σειράς «Behzat Ç».  Ο λόγος για μια σειρά που διαδραματίζεται στην Άγκυρα, με πρωταγωνιστή έναν βίαιο και συχνά «ανήθικο» ντετέκτιβ ονόματι «Behzat», στην οποία το αλκοόλ ρέει άφθονο, οι σφαίρες πέφτουν βροχή και η γλώσσα είναι συχνά «άσεμνη».

«Άσεμνη» θα μπορούσε να θεωρήσει, ωστόσο, κανείς και μια άλλη σειρά, όχι μυθοπλασίας αλλά τύπου ντοκιμαντέρ, που προβάλλεται στο τουρκικό «BluTV» με τον τίτλο «Pavyon», μια σειρά αφιερωμένη στα νυχτερινά κέντρα κονσοματιόν της Άγκυρας και άλλων τουρκικών πόλεων, στα οποία οι θαμώνες καταναλώνουν αλκοόλ απολαμβάνοντας παράλληλα τη συντροφιά όμορφων γυναικών, των επονομαζόμενων «konsomatris», υπό τους ήχους ανατολίτικων beat.  

Όσο για την ανταπόκριση του τουρκικού κοινού, το «BluTV» είχε στις αρχές του 2019 ήδη 4 εκατομμύρια συνδρομητές και ανέβαινε, όπως σημειώνει σε εκτενές δημοσίευμά του ο ιστοχώρος Al-Monitor.

PavyonΤουρκίαBehzatBluTVλογοκρισία