Κόσμος|09.09.2019 21:22

Γερμανία: «Σκιώδης» προϋπολογισμός για να καμφθούν οι περιορισμοί στο δημόσιο χρέος

Newsroom

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τρόπους ούτως ώστε να παρακάμψει τους περιορισμούς που θέτει για το χρέος της χώρας το γερμανικό Σύνταγμα.

Παρά το γεγονός ότι επισήμως απέφυγαν να σχολιάσουν τα σχετικά δημοσιεύματα αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης, το ευρώ ενισχύθηκε αμέσως με το που κυκλοφόρησε η είδηση περί ετοιμασίας ενός “σκιώδους προϋπολογισμού” που θα επιτρέψει στην Γερμανία να αυξήσει την χρηματοδότηση για δημόσια έργα υποδομών και κλιματικής προστασίας.

Συγκεκριμένα το θέμα έγινε γνωστό από το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα και έχουν γνώση των συζητήσεων. Σύμφωνα με αυτούς η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις πέραν των περιορισμών που επιβάλλονται για το χρέος μέσω ενός... τεχνάσματος που προβλέπει την δημιουργία νέων ανεξάρτητων δημόσιων οργανισμών- επιχειρήσεων.

Από το πλάνο προκύπτει ότι οι “οντότητες” αυτές θα ιδρυθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να τους επιτρέπεται να δανείζονται με το σχεδόν μηδενικό κόστος δανεισμού που έχει επιτευχθεί αυτή την περίοδο και στην συνέχεια θα κατευθύνουν τα χρήματα αυτά σε επενδύσεις σε υποδομές και σε έργα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι πηγές του Ρόιτερς επέμεναν ότι ο δανεισμός των “οντοτήτων” αυτών σύμφωνα με το σχέδιο δεν θα “βαραίνει” με χρέος τα δημόσια οικονομικά της χώρας, χωρίς βέβαια να αναφέρουν τις λεπτομέρειες του πως θα επιτευχθεί αυτό. Το μόνο που αναφέρεται στα δημοσιεύματα είναι πως για να το πετύχουν αυτό θα κάνουν χρήση των ευνοϊκών και ευέλικτων όρων που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνο Σταθερότηταςγερµανικό χρέοςΓερμανία