Κόσμος|09.09.2019 21:30

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου κατηγορεί την αντιπολίτευση για σχέδιο νοθείας ενόψει εκλογών

Newsroom

Με μια κίνηση που ανέβασε σε τραμπικά επίπεδα το κλίμα πόλωσης ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός (στα χαρτιά αφού από τον Απρίλιο δεν κατάφερε να φτιάξει κυβέρνηση συνεργασίας) του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσπάθησε να περάσει από επιτροπή της Βουλής νομοθεσία που θα γέμιζε με κάμερες τα εκλογικά κέντρα.

Η επιτροπή της Κνεσέτ καταψήφισε το νομοσχέδιο, το οποίο ήρθε προς ψήφιση εν μέσω κατηγοριών της κυβέρνησης ότι η αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα το κόμμα «Μπλε και Άσπρο» του Μπένι Γκαντζ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εκτεταμένη νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.

Η κατηγορία αυτή, αλλά και το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν πέρασε, έχουν δημιουργήσει ένα τοξικότατο προεκλογικό κλίμα, στο οποίο ο... πρωθυπουργός της καρδιάς των Ισραηλινών έχει επενδύσει για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Η κακή επίδοση στις εκλογές του Απριλίου που έφερε στο δεξιό Λικούντ του Νετανιάχου μόλις 38 έδρες και στο Μπλε και Άσπρο του Γκαντζ 35 έδρες προκάλεσε σεισμό στις πολιτικές ισορροπίες, αφού στέρησε την ικανότητα από τον Νετανιάχου να συμπήξει κυβέρνηση, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ από την ίδρυση του.

Για το άσχημο για τον Νετανιάχου και το κόμμα του αποτέλεσμα το Λικούντ στις εκλογές του Απριλίου, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ευθύνεται ένα σχέδιο νοθείας το οποίο έθεσε τότε σε εφαρμογή η αντιπολίτευση κυρίως στα εκλογικά τμήματα που υπάρχει πλειοψηφία Αραβόφωνων Ισραηλινών. Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι ήταν εξαιρετικά εύκολο για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να “χτίσει” πάνω στις... αβάσιμες κατηγορίες αυτές δημιουργώντας το “κατάλληλο” προεκλογικό κλίμα για τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες σημειώνεται ότι προκηρύχθηκαν τον Μάιο προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Μπένι Γκαντζ να προσπαθήσει να συμπήξει κυβέρνηση.

Οι πολίτες του Ισραήλ που είναι Άραβες αποτελούν το 21% του πληθυσμού της χώρας και παραδοσιακά ψηφίζουν είτε μειονοτικά- αραβικά κόμματα είτε κόμματα της Αριστεράς.

Η είσοδος στο πολιτικό σκηνικό του Μπένι Γκαντζ το κόμμα του οποίου παρουσιάζεται ως κεντρώο και οι κατηγορίες Νετανιάχου περί νοθείας που οργάνωσε στις πόλεις με αραβική πλειοψηφία το κόμμα του Γκαντζ, γίνεται στην προσπάθεια του να παρουσιάσει το Μπλε και Άσπρο ως “αριστερό κόμμα”, κάτι που προφανώς για τον ίδιο και την βάση του είναι κάτι σαν βρισιά. Σημειώνεται πάντως εδώ ότι οι εκλογές της 1ης Σεπτεμβρίου για τον Νετανιάχου είναι μια αναμέτρηση για την πολιτική επιβίωση του, αφού δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές εκδικάζεται η προσφυγή του κατά της δίωξης του από τον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ για τρεις υποθέσεις διαφθοράς. Οι κατηγορίες εναντίον του έπειτα από απανωτά σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία έχει εμπλακεί το όνομα του Νετανιάχου είναι ο βασικός λόγος για την πτώση των ποσοστών του Λικούντ.

ΙσραήλεκλογέςΜπένιαμιν Νετανιάχου