Κόσμος|09.09.2019 20:45

Προ των πυλών οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400 (vid)

Newsroom

Στο προσκήνιο επανήλθε ξανά σήμερα το θέμα των κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία με φόντο την αγορά των S-400.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Νίκη Λυμπεράκη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε με δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα.

Ακόμη ομάδα γερουσιαστών συζητούν επί ενός σχεδίου νόμου που θα εξαναγκάζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει τις κυρώσεις. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνιούτσιν, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες το πακέτο κυρώσεων είναι έτοιμο, ωστόσο το έχει παγώσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο αποδέχθηκε το αίτημα του Πενταγώνου για την ακύρωση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα της κατασκευής των F-35. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η εξέταση του θέματος συνεχίζεται και δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι τελικές αποφάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς, η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 0,9%. Σημειώνεται πως οι δύο χώρες βρίσκονται ξανά σε πορεία σύγκρουσης για τη Συρία. Παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι περιπολίες, διαφωνούν στα υπόλοιπα σοβαρά θέματα.

F-35ΤουρκίαS-400ΗΠΑ