Κόσμος|10.09.2019 16:59

Κασόγκι: Στη δημοσιότητα ανατριχιαστικές ηχογραφήσεις από την ώρα της εκτέλεσής του

Newsroom

Σχεδόν το σύνολο των αποσπασμάτων των υποκλοπών που έχουν στα χέρια τους οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών από την προετοιμασία της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι και τη στιγμή της εκτέλεσής του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου του 2018 δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah».

Οι συνομιλίες που προηγούνται της δολοφονίας μεταξύ των μελών της ομάδας των εκτελεστών που είχαν φθάσει στο προξενείο ειδικά για τον Κασόγκι, αλλά και οι ηχογραφήσεις από τις στιγμές του θανάτου του επικριτή του πρίγκιπα-διαδόχου του θρόνου των Σαούντ Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είχαν διαρρεύσει λίγο μετά τη δολοφονία.

Τότε, εξαιτίας του ανατριχιαστικού περιεχομένου τους, συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση της πίεσης εναντίον της Σαουδικής Αραβίας για θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το τελευταίο χρόνο, αλλά και στη διεθνή κατακραυγή που ξέσπασε κατά του πρίγκιπα-διαδόχου.

Η συνομιλία που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι μεταξύ του σωματοφύλακα του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, του αξιωματικού της υπηρεσίας πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας που συμμετείχε στην ομάδα εξόντωσης Μάχερ Αμπτουλαζίζ Μουτρέμπ και του ιατροδικαστή Σαλάχ Μοχάμεντ Αμπντά αλ Τουμπάιγκι λίγο πριν φτάσει στο προξενείο ο Κασόγκι:

Μουτρέμπ: Είναι πιθανό να βάλουμε το πτώμα σε σακούλα;

Αλ Τουμπάιγκι: Όχι. Είναι πολύ βαρύς και πολύ ψηλός. Βασικά έχω δουλέψει μόνο με πτώματα έπειτα από επεξεργασία. Ξέρω πολύ καλά πώς να τα κόβω. Δεν έχω δουλέψει ποτέ με ζεστό πτώμα, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρω με ευκολία. Συνήθως βάζω τα ακουστικά μου και ακούω μουσική όταν κόβω τα πτώματα. Παράλληλα πίνω το καφεδάκι μου και καπνίζω. Αφού το τεμαχίσω, θα τυλίξετε τα κομμάτια του σε πλαστικές σακούλες, θα τα βάλετε σε βαλίτσες και θα τα βγάλετε όλα έξω (από το κτίριο).

Λίγο πιο μετά την καταγραφή της συνομιλίας ο Αλ Τουμπάιγκι ακούγεται να λέει ότι ο ανώτερός του στην υπηρεσία του δεν γνωρίζει ότι βρίσκεται εκεί και έτσι δεν υπάρχει κανείς για να τον προστατέψει, ενώ στο τέλος της συνομιλίας, λίγο πριν αρχίσει να ακούγεται η φωνή του Κασόγκι, ο Μουτρέμπ ρωτάει εάν «έχει έρθει το ζώο που θυσιαστεί» (σ.σ.: εννοεί τον Κασόγκι), για να λάβει την απάντηση από κάποιο άλλο μέλος της ομάδας θανάτου «έχει φτάσει».

Ο Κασόγκι από τις ηχογραφήσεις, αλλά και από όσα έχουν γίνει γνωστά, είχε πάει στο προξενείο για να κανονίσει τα γραφειοκρατικά θέματα του γάμου του. Εκεί τον υποδέχθηκε κάποιο πρόσωπο που γνώριζε. Στην συνέχεια, το πρόσωπο αυτό τον οδήγησε εντός του προξενείου λέγοντας ότι ο πρόξενος βρίσκεται στο κτίριο και τον κάλεσε με ευγένεια στο γραφείο του πρόξενου Μοχάμαντ Αλ Οταϊμπί στον δεύτερο όροφο. Η πρόσκληση φέρεται ότι προκάλεσε υποψίες στον Κασόγκι και ότι αντέδρασε, όμως ο συνοδός του τον τράβηξε από το χέρι και τον έβαλε στο δωμάτιο. Εκεί ακούγεται ο Κασόγκι να λέει: «Άφησέ με, τι νομίζεις ότι κάνεις;».

Στην συνέχεια, ο Κασόγκι ακούγεται πλέον μέσα στο γραφείο του Οταϊμπί, όπου τον περίμεναν οι εκτελεστές του. Σε αυτό το σημείο ακούγεται ο Μουτρέμπ να λέει: “Παρακαλώ, κάθισε. Θα πρέπει να σε πάρουμε πίσω. Υπάρχει σχετική εντολή από την Ιντερπόλ. Η Ιντερπόλ ζήτησε την επιστροφή σου και εμείς είμαστε εδώ για να σε μεταφέρουμε». Σε αυτό το σημείο ο Κασόγκι απαντάει: «Δεν υπάρχουν εναντίον μου μηνύσεις. Η αρραβωνιαστικιά μου με περιμένει απ' έξω».

Στις συνομιλίες που ακολουθούν και οι οποίες είναι στην ουσία ανάκριση ακούγονται διάφορες φωνές να συμμετέχουν, μία από τις οποίες συχνά-πυκνά λέει στον Κασόγκι «συντόμευε». Σε κάποιο σημείο προς το τέλος των ηχογραφήσεων ακούγεται ο Μουτρέμπ να ρωτάει αν έχει ο Κασόγκι κινητό πάνω του, με τον δημοσιογράφο να απαντά πως έχει δύο και ύστερα από σχετική ερώτηση να συμπληρώνει «δύο iPhones».

Εκεί παρεμβαίνει ο Μουτρέμπ και ξεκινάει ο εξής διάλογος που λήγει με την άσκηση βίας κατά του Κασόγκι και τη δολοφονία του:

Μουτρέμπ: Στείλε ένα μήνυμα στον γιο σου.

Κασόγκι: Τι να πω στον γιο μου;

Μουτρέμπ: Θα γράψεις ένα μήνυμα, ας το δουλέψουμε μαζί, δείξ' το μας.

Κασόγκι: Τι να πω; Κάτι όπως: «Τα λέμε σύντομα»;

Μέλος της ομάδας που δεν έχει αναγνωριστεί: Συντόμευε.

Μουτρέμπ: Θα γράψεις κάτι του στιλ: «Είμαι στην Κωνσταντινούπολη. Μην ανησυχήσεις αν δεν μπορείς να με βρεις».

Κασόγκι: Δεν θα πρέπει να πω με απήγαγαν;

Άγνωστος άνδρας: Βγάλε το σακάκι σου.

Κασόγκι: Πώς μπορεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει σε ένα προξενείο; Δεν γράφω τίποτα.

Άγνωστος άνδρας: Συντόμευε.

Κασόγκι: Δεν γράφω τίποτα.

Μουτρέμπ: Γράψτε το, κύριε Τζαμάλ. Γρήγορα. Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε. Γιατί στο τέλος θα σας πάμε στη Σαουδική Αραβία και δεν μας βοηθήσετε. Ξέρετε τι θα συμβεί τελικά.

Κασόγκι: Υπάρχει μια πετσέτα εδώ. Θα με ναρκώσετε;

Αλ Τουμπάιγκι: Θα σας βάλουμε για ύπνο.

Στη συνέχεια της ηχογράφησης ακούγεται ο Κασόγκι ζαλισμένος από το αναισθητικό ή την ουσία που του έδωσαν να λέει «μη μου κρατάτε το στόμα κλειστό» και «έχω άσθμα, μην το κάνετε αυτό, θα με πνίξετε». Κάπου εκεί ακούγονται ήχοι πάλης και παράλληλα δίνονται και εκτελούνται εντολές από τα μέλη της ομάδας θανάτου. Ο Κασόγκι ακούγεται να πνίγεται, καθώς έχει περαστεί μια σακούλα στο κεφάλι του. Κάποιος ακούγεται να λέει: «Κοιμήθηκε; Σηκώνει το κεφάλι του. Συνεχίστε να σπρώχνετε. Σπρώξτε καλά».

Μετά την τελευταία πνοή του Κασόγκι και για μισή ώρα μετά ακούγονται οι ήχοι από τον τεμαχισμό του σώματος του δημοσιογράφου, ενώ στη συνέχεια, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο «Διπλωματική θηριωδία: Τα σκοτεινά μυστικά της δολοφονίας Κασόγκι», που έγραψαν πριν μερικούς μήνες τρεις δημοσιογράφοι της «Sabah», οι άνδρες μεταφέρουν τα κομμάτια του πτώματος εκτός προξενείου. Οι βαλίτσες ακόμα και σήμερα δεν έχουν βρεθεί.

Σημειώνεται ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες που έχουν ταυτοποιηθεί είναι αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή στη Σαουδική Αραβία, καθώς η ηγεσία της χώρας, σε μια προσπάθεια να πάρει αποστάσεις από τη δολοφονία, υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην ομάδα εκτέλεσης του Κασόγκι, έδρασαν και οργανώθηκαν χωρίς κεντρική εντολή και καθοδήγηση.

τζαμάλ κασόγκιΜοχάμεντ Μπιν Σαλμάνπρίγκιπας Σαουδικής Αραβίας