Κόσμος|10.09.2019 17:01

Brexit: Η JP Morgan «βλέπει» ως πιθανότερο σενάριο την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον

Newsroom

Η JP Morgan, ενώ οι εξελίξεις γύρω από το Brexit είναι καταιγιστικές, «βλέπει» τρεις βασικές επιλογές για το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον: α) συμφωνία με την Ε.Ε., β) παραίτηση ή υπαναχώρηση από τη θέση του, γ) παραίτηση για να επιτρέψει σε κάποιον άλλο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναβολή του Brexit.

«Οι μοναδικές επιλογές που εμείς θεωρούμε εντέλει βιώσιμες είναι ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων μια συμφωνία και να εξασφαλίσει την έγκρισή της, να παραιτηθεί και να αφήσει κάποιον άλλο να καταθέσει αίτημα παράτασης με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ή να υπαναχωρήσει από τη δεδηλωμένη θέση του» ανέφερε ο Μάλκολμ Μπαρ της JPMorgan σε έκθεση προς τους πελάτες της εταιρείας μετά και την έκτη ήττα τού Τζόνσον στη Βουλή. «Σε αυτήν τη φάση η άποψή μας είναι πως η παραίτηση είναι η πιο πιθανή από αυτές τις τρεις (επιλογές)» ανέφερε ο Μπαρ.

Ποιες είναι οι προβλέψεις της Julius Baer για το Brexit

Η Julius Baer αναθεώρησε πτωτικά στο 10% τις πιθανότητες η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια συμφωνία και βλέπει 75% πιθανότητα να καθυστερήσει η διαδικασία, όπως ανέφερε σήμερα. Συγχρόνως περιορίζονται οι εναλλακτικές που έχουν απομείνει για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Μακροπρόθεσμα, η τύχη του Brexit θα αποφασιστεί σε βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο Πάτρικ Λανγκ, επικεφαλής ανάλυσης στην Julius Baer, σημειώνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα να επικρατήσει το Συντηρητικό Κόμμα, χωρίς όμως απαραίτητα να εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος εκτιμά στο 35% τη μακροπρόθεσμη πιθανότητα για ένα σκληρό Brexit, με τις πιθανότητες για μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες να παραμένουν στο 50%.

Μπόρις ΤζόνσονBrexit