Κόσμος|11.09.2019 15:47

Οι συντάκτες της «Le Monde» εκπέμπουν SOS για την ανεξαρτησία του μέσου

Newsroom

Περισσότεροι από 450 δημοσιογράφοι και συντάκτες της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» υπογράφουν ανοικτή επιστολή με την οποία ζητούν από τους ιδιοκτήτες του μέσου να εγγυηθούν για την ανεξαρτησία του, ενημερώνοντάς τους για το ποιοι κατέχουν μετοχές της εταιρείας. 

Η επιστολή δημοσιεύθηκε την Τρίτη 10/9 και μέσω αυτής οι δημοσιογράφοι και συντάκτες δίνουν προθεσμία στους δύο μεγαλύτερους επενδυτές της εφημερίδας να συμφωνήσουν με την πρότασή τους. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επιστολή, χωρίς μια συμφωνία, η εφημερίδα κινδυνεύει να απωλέσει την ελευθερία του λόγου, για πρώτη φορά στην ιστορία της. 

«Έχουμε την αίσθηση της ανεξαρτησίας την οποία είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε. Αυτή η επιστολή δεν στοχεύει να αποτελέσει casus belli (=αιτία πολέμου) αλλά να εξηγήσει ποιοι είμαστε και γιατί είναι σημαντικό να μπορέσουμε να εγκρίνουμε εμείς όποιον πιθανό νέο μέτοχο. Δεν είναι πράξη πολέμου, είναι ένα αίτημα που πρέπει να υπογράψουν», δήλωσε στον Guardian ο Jérôme Fenoglio, διευθυντής σύνταξης του μέσου. 

εφημερίδαLe Mondeεπιστολήσυντάκτες