Κόσμος|12.09.2019 13:07

18 χρόνια παγιδευμένοι στο Αφγανιστάν οι Αμερικανοί

Newsroom

Και όμως, 18 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τον ονομαζόμενο "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Αφγανιστάν. Η κατάσταση απέχει από το "τέλος του καθεστώτος των Ταλιμπάν", που είχε ανακοινώσει ο πρώην πρόεδρος Μπους, τον μακρινό Δεκέμβριο του 2001.

Όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο, οι Αμερικανοί ήταν διατεθειμένοι να δώσουν "τα κλειδιά" του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν. Αδυνατούν να νικήσουν τον πόλεμο, μιας και η κατάσταση στην χώρα επιδεινώνεται διαρκώς. Όταν η συντριπτική επικράτεια της χώρας ελέγχεται από τους Ταλιμπάν και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, δεν μπορούμε να μιλάμε για μία στρατιωτική επιτυχία των Αμερικανών.

Όμως ο βασικός λόγος που εξηγεί την στάση της Ουάσιγκτον, έχει να κάνει με την κοσμοθεωρία του σημερινού ένοικου του Λευκού Οίκου. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Ντόναλντ Τραμπ ομνύει στον απομονωτισμό. Βασική προεκλογική υπόσχεση του μεγιστάνα, ήταν η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι πλέον ένας πόλεμος που κοστίζει πολλά, χωρίς κανένα αντίκρισμα. Οι θεωρίες των νεοσυντηρητικών για "πολεμικό εκδημοκρατισμό" του Αφγανιστάν και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ουδόλως τον συγκινούν.

Διαβάστε περισσότερα στο slpress

ΤαλιμπάνΑμερική