Κόσμος|16.09.2019 14:48

Τραμπ: Εκτοξεύει απειλές κατά του Ιράν για την επίθεση στα διυλιστήρια της Σ. Αραβίας

Newsroom

Απειλές πολέμου κατά του Ιράν εκτόξευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την επίθεση που σημειώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο στα δύο μεγαλύτερα διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας με drones, και την οποία οι Αμερικανοί αποδίδουν στο Ιράν, παρά το γεγονός ότι την ευθύνη ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι, οι οποίοι πολεμάνε στην Υεμένη εναντίον της υποστηριζόμενης από διεθνή συνασπισμό κυβέρνησης της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος, την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως εκτινάσσονταν, έριξε... λάδι στη φωτιά, γράφοντας χαρακτηριστικά στο Twitter: «Έχουμε στοχεύσει και έχουμε όπλισει». Κοινώς οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για πλήγματα κατά του Ιράν. Ειδικότερα, στο tweet που πυροδότησε φήμες περί... επερχόμενης στρατιωτικής κινητοποίησης ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε: «Έχουμε στοχεύσει και έχουμε οπλίσει βασιζόμενοι στην ταυτοποίηση του δράστη, αλλά περιμένουμε να να ακούσουμε και το Βασίλειο (σ.σ.: της Σαουδικής Αραβίας) για το ποιοι πιστεύουν ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση και με τι όρους θα πρέπει να προχωρήσουμε».

Αν και ο πρόεδρος Τραμπ απέφυγε να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από την επίθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, διέρρεαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι το Ιράν έστειλε τα 10 drones που έπληξαν τα διυλιστήρια της Aramco, αναγκάζοντας τη Σαουδική Αραβία να ανακοινώσει ότι η παραγωγή πετρελαίου της μειώθηκε κατά 50%.

Το έργο υπόδειξης του Ιράν ως βασικού υπόπτου για την επίθεση ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «δεν έχουμε στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι οι επιθέσεις έγιναν από την Υεμένη. Αντίθετα εν μέσω εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν επέλεξε τώρα να προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της αλυσίδας τροφοδοσίας του κόσμου με ενέργεια. Οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους εταίρους και τους συμμάχους τους για να διασφαλίσουν ότι οι αγορές ενέργειας θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται επαρκώς και ότι το Ιράν θα λογοδοτήσει για την επιθετικότητά του».

Από την πλευρά της, η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Λίντσι Γκρέιχαμ ανέφερε ότι «έχει έρθει ο καιρός οι ΗΠΑ να εξετάσουν μια επίθεση κατά των ιρανικών διυλιστηρίων».

Σημειώνεται ότι η αμερικανική πλευρά δημοσίευσε λήψεις από τα σημεία που δέχθηκαν επίθεση, οι οποίες σύμφωνα με τους Αμερικανούς αποδεικνύουν ότι τα πλήγματα δεν θα μπορούσαν να έχουν γίνει από την κατεύθυνση της Υεμένης, αλλά ότι επειδή σημειώθηκαν στα βόρεια και βορειοανατολικά έγιναν από την κατεύθυνση του Ιράν και του Ιράκ.

Ιράν

Στις δηλώσεις Πομπέο και Γκρέιχαμ απάντησε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Μουσαβί υποστηρίζοντας πως: «Τέτοιες άγονες και τυφλές κατηγορίες και δηλώσεις είναι ακατάληπτες και χωρίς κανένα νόημα». Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουσαβί ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συνάντηση ύστερα από όλα αυτά μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί στα Ηνωμένα Έθνη. Σημειώνεται ότι η αμερικανική πλευρά συχνά πυκνά επαναλαμβάνει ότι θα ήθελε μια τέτοια συνάντηση.

Αντιδράσεις

Παρέμβαση για το θέμα, καθώς η ένταση στην περιοχή έχει χτυπήσει κόκκινο, έκανε και η κυβέρνηση του Ιράκ ύστερα και από επικοινωνία που υπήρξε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο. Αν και δεν έγινε ξεκάθαρο το περιεχόμενο τη συνομιλίας, η ιρακινή πλευρά ξεκαθάρισε ότι οι επιθέσεις που έπληξαν τις εγκαταστάσεις της Aramco δεν έχουν καμία σχέση με το έδαφος του Ιράκ.

Ανακοινώσεις για την επίθεση έβγαλαν επίσης η Κίνα, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία. Από την πλευρά του, το Πεκίνο υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνες για την επίθεση στη Σαουδική Αραβία μέχρι να υπάρξουν συγκεκριμένες χειροπιαστές αποδείξεις και δεδομένα για το ποιος ευθύνεται, ενώ η βρετανική κυβέρνηση σημείωσε ότι η επίθεση κατά του διυλιστηρίου αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όμως τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν.

Σαουδική ΑραβίαπετρέλαιοΙράνΝτόναλντ Τραμπ