Κόσμος|22.11.2018 12:36

Η ΕΕ ζητά εξηγήσεις από την Ουγγαρία για τον Γκρούεφσκι

Μαρία Ψαρά

Στις επικρίσεις από αξιωματούχους της ΕΕ που δέχτηκε η απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης για χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Nikola Gruevski, πρώην Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, ο οποίος διέφυγε στην Ουγγαρία προκειμένου να μην εκτίσει διετή ποινή φυλάκισης για διαφθορά, εστιάζει το σημερινό newsletter του Politico.

Συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Johannes Hahn, ζήτησε «υπεύθυνη εξήγηση» από τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Viktor Orban σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησής του να χορηγήσει άσυλο στον Gruevski, «εφ’ όσον επιβεβαιωθεί επισήμως η απόφαση αυτή».  Το κράτος δικαίου «παραμένει θεμελιώδης αρχή για κράτη- μέλη και για χώρες υποψήφιες προς ένταξη», τόνισε συμπληρώνοντας ότι «είναι κρίσιμο για την αξιοπιστία της Ευρώπης». Ο Επίτροπος Hahn εξέφρασε την έκπληξή του που η Ουγγαρία στηρίζει την υποψηφιότητα της πΓΔΜ για ένταξη στην ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα δεν τη θεωρεί ασφαλή χώρα.

Ένα βήμα παραπέρα πήγε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Udo Bullmann (S&D),  σημειώνει το Politico, ο οποίος δήλωσε: «Κατάπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η ουγγρική κυβέρνηση δέχεται να χορηγήσει άσυλο σε έναν πολιτικό, που έχει καταδικαστεί για διαφθορά, επικαλούμενο νομοθεσία περί ασύλου και ταυτόχρονα ενοχοποιεί ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Συρία και το Ιράκ λόγω πολέμου. Είτε πρόκειται για μία αξιοσημείωτη αλλαγή στην πολιτική ασύλου του Orban είτε για ένα κατεξοχήν παράδειγμα υποκρισίας».

Η Agence Europe επισημαίνει σχετικά ότι η Ουγγαρία θα έχει δεχθεί την αίτηση ασύλου με το σκεπτικό ότι η κατάσταση των φυλακών στην ΠΓΔΜ εγγυάται την ασφάλεια του κ. Gruevski. Ωστόσο, η ΠΓΔΜ βρίσκεται στον ουγγρικό κατάλογο με τις θεωρούμενες ως ασφαλείς χώρες.

«Είναι δύσκολο να εκφράσω τη ντροπή που αισθάνομαι», δήλωσε ο οικολόγος Ούγγρος ευρωβουλευτής Benedek Jávor. Και πρόσθεσε:  «Χορηγήθηκε άσυλο στον πρώην Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, που καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για διαφθορά και έχει υποκλέψει τηλεφωνικές συνομιλίες συμπατριωτών του, όταν η χώρα αρνείται να δεχτεί τα παιδιά που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω πολέμου». Ο Ούγγρος ευρωβουλευτής έστειλε, επίσης, επιστολή χθες στον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ζητώντας του να τοποθετηθεί επί του θέματος.

PoliticoΓκρούεφσκιΟυγγαρίαάσυλο