Κόσμος|17.09.2019 14:15

«Πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Λαγκάρντ για την ΕΚΤ

Μαρία Ψαρά

Με 394 «υπέρ» και 206 «κατά» η Κριστίν Λαγκάρντ εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η υποψηφιότητά της ως πρώτης γυναίκας προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα ακολουθήσει η (τυπική) έγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο. Η Λαγκάρντ αναλαμβάνει την 1η Νοεμβρίου. Την προηγουμένη ο Μάριο Ντράγκι θα έχει ολοκληρώσει τη θητεία του.

Είχε προηγηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 η ακρόαση της απερχόμενης προέδρου του ΔΝΤ στην ανοιχτή συζήτηση ανταλλαγής απόψεων με την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου είχε «ανακριθεί» από τους ευρωβουλευτές. Παρότι θα περίμενε κανείς έντονη «αντιπολίτευση» εξαιτίας της θέσης της στο ΔΝΤ, οι εκλεγμένοι μάλλον φάνηκαν γοητευμένοι από την παρουσία της. Σε σχέση με την Ελλάδα, η ίδια είχε επαναλάβει τις αντιρρήσεις της για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που οφείλει να παρουσιάζει η Ελλάδα έως το 2022.

Στη σημερινή συνεδρίαση στο Στρασβούργο τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης. Παρότι η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη και στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν παρέστη σε αυτή, γεγονός που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες πολλών ευρωβουλευτών.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη της ευρωομάδας της Αριστεράς, γιατί η κυρία Λαγκάρντ σήμερα αποφάσισε να απουσιάσει και να σνομπάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ίσως είναι συνηθισμένη από τον τρόπο που λειτουργούσε, ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αλλά εδώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να ενισχύσει τη δημοκρατική λογοδοσία. Δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε την Κριστίν Λαγκάρντ. Ως ευρωομάδα της Αριστεράς δεν θα την ψηφίσουμε, γιατί είμαστε αντίθετοι με τις συνταγές που εφάρμοσε, ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε χώρες όπως η Ελλάδα, και οι οποίες προκάλεσαν απίστευτη ύφεση, τριπλάσια ανεργία και τεράστιο κοινωνικό πόνο. Δεν έχουμε πειστεί ότι θα εφαρμόσει θετικές πολιτικές» δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης.

«Είναι, όμως, αλήθεια ότι, εκτός από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι η ώρα και τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική υπέρ της ανάπτυξης» τόνισε ο ίδιος.

Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΚριστίν Λαγκάρντευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα