Κόσμος|17.09.2019 14:36

Κυπριακή ΑΟΖ: Αποχώρησε το Γιαβούζ από την Καρπασία

Newsroom

Αποχώρησε από την Κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό πλοίο Γιαβούζ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic, το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο βρίσκεται πλέον πλησίον του λιμανιού Tasucu. Όπως αναφέρει το sigmalive το Γιαβούζ, που βρισκόταν παράτυπα στην κυπριακή θάλασσα κι αρκετές βδομάδες ανοικτά της Καρπασίας, πραγματοποίησε παράνομες γεωτρήσεις.

Στις 19 Αυγούστου, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε ότι «το Γιαβούζ βρίσκεται στα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας εδώ και ένα μήνα και το «Φατίχ» διενεργεί γεώτρηση εδώ και τέσσερις μήνες  στον στόχο-όπως τον αποκαλεί «Φοινίκη 1».

Η αποχώρηση του Γιαβούζ επιβεβαιώθηκε κι από κυβερνητικές πηγές, με την κυπριακή πλευρά να συλλέγει τα νέα δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Αυγούστου, οι ΗΠΑ προέβησαν σε μια ισχυρή δήλωση καλώντας την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να απομακρύνει το γεωτρύπανο Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισημαίνεται ακόμα πως σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε η Λευκωσία, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά στις 18 Σεπτεμβρίου σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

Γιαβούζγεωτρήσειςκυπριακή ΑΟΖ