Κόσμος|18.09.2019 15:49

Κυπριακή ΑΟΖ: Συνεχίζει απτόητη η Κύπρος το ενεργειακό της πρόγραμμα

Newsroom

Έπειτα από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα στη Λευκωσία, ο γαλλικός κολοσσός της Total ενισχύει σημαντικά την παρουσία του στην κυπριακή ΑΟΖ, «μπαίνοντας» στα Οικόπεδα 2, 3, 7, 8 και 9.

Ως μια «πολύ σημαντική εξέλιξη» που «ενδυναμώνει τις κοινοπραξίες στην κυπριακή ΑΟΖ τεχνικά, οικονομικά και γεωπολιτικά» χαιρετίζει ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, τις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα στη Λευκωσία με τη γαλλική TOTAL και την ιταλική ENI των Συμβολαίων Έρευνας Υδρογονανθράκων και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής.

Ο λόγος για μια σειρά από συμφωνίες βάσει των οποίων το Οικόπεδο 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας περνά πλέον στα «χέρια» της κοινοπραξίας των εταιρειών TOTAL και Eni, ενώ παράλληλα εκχωρείται στη γαλλική TOTAL και μέρος των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni στα τεμάχια 2,3,8 και 9.

Σύμφωνα με το πλάνο και όσα ανακοινώθηκαν επισήμως, ο στόχος είναι στα τεμάχια για τα οποία έχουν αδειοδότηση η ΕΝΙ και η TOTAL να γίνουν έως και έξι γεωτρήσεις, ενώ συνολικά αναμένεται να γίνουν έως και εννέα γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Έπειτα και από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα στη Λευκωσία, ο γαλλικός κολοσσός της Total ενισχύει την παρουσία του στην κυπριακή ΑΟΖ, «μπαίνοντας» στα Οικόπεδα 2, 3, 7, 8 και 9.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία διεκδικεί ως δικό της (ως μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως μονομερώς θέλει να τη φαντάζεται η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο) μέρος του Οικοπέδου 7. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ήταν το Οικόπεδο 3 στο οποίο οι Τούρκοι είχαν παρεμποδίσει στις αρχές του 2018 την πραγματοποίηση γεώτρησης από την ιταλική ΕΝΙ.

Totalκυπριακή ΑΟΖ