Κόσμος|19.09.2019 15:07

Γερμανία: «Σπάει» τους περιορισμούς της οικονομίας για να νικήσει την κλιματική αλλαγή

Newsroom

Την ώρα η Ευρώπη ετοιμάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, όπως φαίνεται, ετοιμάζεται να «παρακάμψει» τις συνταγματικές προβλέψεις για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό προκειμένου να ριχτεί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο κανόνας του «μαύρου μηδέν» (schwarze Null) για τα ελλείμματα είναι πιθανό να μην τηρηθεί το επόμενο διάστημα και τα μέτρα που θα εξαγγελθούν αύριο (Παρασκευή 20/09) από την κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η γερμανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα, τα οποία θα έχουν συνολικό κόστος 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό είναι τεράστιο και για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα η κυβέρνηση Μέρκελ θα υποχρεωθεί (σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας) να βρει τρόπους να μην έχει δημοσιονομικό κόστος. Η πιο πρόσφατη ιδέα για να επιτευχθεί αυτό και να παρακαμφθεί ο κανόνας του «απόλυτου μηδέν» ήρθε από τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, και περιλαμβάνει την έκδοση ενός «ομολόγου πολιτών». Σύμφωνα με το σχέδιο, τα ομόλογα μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης θα εκδοθούν από κάποιο ιδιωτικό «οργανισμό για την κλιματική αλλαγή» και έτσι δεν θα επηρεαστούν τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας, ούτε θα αυξήσει το χρέος της χώρας.

Ο οργανισμός, στην ουσία, θα παρέχει άτοκα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για να μειώσουν τους ρύπους τους. Το κράτος θα στηρίξει τον οργανισμό με 5 δισεκατομμύρια ευρώ (εντός του ορίου που υπάρχει δηλαδή) και με άλλο ένα 1 δισεκατομμύριο ευρώ τα επόμενα χρόνια, ενώ ο ίδιος ο οργανισμός θα αυτοχρηματοδοτείται μέσω των ομολόγων που θα εκδίδει, και τα οποία θα έχουν 2% απόδοση.

Εκτός από την πρόταση Άλτμαϊερ, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ θα ανακοινώσει και άλλα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Φέρεται να εξετάζει, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών, όπου θα γίνεται χρήση νέων καθαρών τεχνολογιών, θα δώσει κίνητρα για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και για την επέκταση του δικτύου των σημείων φόρτισης τους και θα μειώσει το ΦΠΑ στα εισιτήρια των τρένων. Επίσης, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιούν φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα για τις μετακινήσεις τους, αλλά και για τη θέρμανση ή ψύξη των περιουσιών τους, θα περιληφθούν στα σχέδια ανταλλαγής ρύπων της κυβέρνησης και έτσι θα αποφευχθεί η επιβολή νέου περιβαλλοντικού φόρου.

Τα μέτρα αυτά κοστολογούνται από τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ με 10 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο μέχρι το 2023 και θεωρούνται σίγουρα αφού το ποσό μπορεί να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό, χωρίς να χρειάζεται νέος δανεισμός. Στην κάλυψη του κόστους θα συμβάλλουν και τα πράσινα ταμεία που έχουν στηθεί τα προηγούμενα χρόνια και έχουν αποθεματικά περί τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

γερμανική οικονομίακλιματική αλλαγήΆνγκελα Μέρκελ