Κόσμος|19.09.2019 20:12

Ρατσιστικές μεταμφιέσεις «καίνε» τον Τζάστιν Τριντό

Newsroom

Σάλος έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα από τις αποκαλύψεις ντοκουμέντων από τις ρατσιστικές μεταμφιέσεις που επέλεγε κατά το παρελθόν για… να διασκεδάσει ο νυν προοδευτικός πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Παρά το γεγονός ότι αργά χθες το βράδυ (Τετάρτη 18/9) ο Τζάστιν Τριντό βγήκε δημόσια και ζήτησε συγγνώμη για τον χρωματισμό του προσώπου του με σκουρόχρωμο μέικαπ ώστε να μοιάζει με Άραβα και την επιλογή μερών της «στολής» (βλέπε τουρμπάνι) για την εμφάνισή του σε γκαλά με θέμα «Αραβικές Νύχτες» το 2001, στη δημοσιότητα βγήκε και άλλο βίντεο από ανάλογη μεταμφίεσή του.

Σε αυτό φαίνεται ο 47χρονος πρωθυπουργός του Καναδά σε ακόμη νεαρότερη ηλικία από τις φωτογραφίες από το γκαλά του ιδιωτικού σχολείου, στο οποίο εργαζόταν ως καθηγητής το 2001, να έχει πάλι βάψει το πρόσωπο και τα χέρια του, να φορά περούκα και να κάνει γκριμάτσες στην κάμερα.

Στις χώρες που έχουν παρελθόν αποικιοκρατίας ή παρελθόν δουλείας το βάψιμο με σκούρο μέικαπ ή φούμο λευκών λέγεται «blackface» και είχε χρησιμοποιηθεί κατά τον 19ο αιώνα σε θεατρικές παραστάσεις με ρατσιστικό περιεχόμενο (κορόιδευαν τους αφρικανικής καταγωγής πολίτες ή βοηθούσαν στην εμπέδωση του διαχωρισμού με βάση το χρώμα του δέρματος). Ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες το θέμα έχει απασχολήσει πολλές φορές την επικαιρότητα, ενώ καταγράφονται έντονες αντιδράσεις κάθε φορά που υπάρχουν δημόσιες εμφανίσεις ατόμων με blackface.

Όσον αφορά στο θέμα του Καναδού πρωθυπουργού, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σημειώνουν πως οι αποκαλύψεις έρχονται μόλις έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Οκτωβρίου και έχουν ξεκάθαρα στόχο να πλήξουν τον Τριντό προεκλογικά.

Τζάστιν ΤριντόΚαναδάς