Κόσμος|20.09.2019 18:14

Aramco: Στη δημοσιότητα οι εικόνες από την καταστροφή στις εγκαταστάσεις

Newsroom

Ο ανεφοδιασμός της αγοράς με πετρέλαιο εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας έχει επανέλθει στο αρχικό επίπεδό του διαβεβαίωσε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Ενέργειας, μετά τις επιθέσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, που μείωσαν στο μισό την παραγωγή.

To υπουργείο Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε δημοσιογράφους την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Aramco στο πετρελαϊκό πεδίο Khurais, όπου οι εργαζόμενοι αντικαθιστούν τους κατεστραμμένους -μετά την επίθεση με πυραύλους- σωλήνες.

Οι ΗΠΑ έχουν τη βεβαιότητα ότι η επίθεση του Σαββατοκύριακου εναντίον της Σαουδικής Αραβίας διαπράχθηκε από το ιρανικό έδαφος και ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ το Ιράν το αρνείται. 

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τις εργασίες στις εγκαταστάσεις της Aramco μετά την επίθεση:

AP photo
AP photo
AP photo
AP photo
ΑP photo
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo

Το χρονικό της επίθεσης και της μετέπειτα κρίσης

Η επίθεση στη Σαουδική Αραβία, που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού, οδήγησε στο μεγαλύτερο άλμα των τιμών του μαύρου χρυσού από το 1991, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ιράν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» έτοιμη για αντίποινα.

Την ευθύνη για την επίθεση που έπληξε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου ανέλαβε η οργάνωση των Χούτι, συμμάχων του Ιράν, που ελέγχει την πρωτεύουσα της Υεμένης. Το Ιράν αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνο για το χτύπημα και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο για έναν κανονικό πόλεμο.

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άλμα σχεδόν 20% πριν υποχωρήσουν από τα υψηλά τους επίπεδα. Η ενδοσυνεδριακή αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από την ιρακινή επέμβαση του 1991 στο Κουβέιτ που προκάλεσε τον Πόλεμο του Κόλπου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ, που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν έως και 19,5% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση από τις 14 Ιανουαρίου του 1991. Την Τρίτη 17/9 σημείωσαν αύξηση 5,16 δολαρίων ή 8,6% στα 65,38 δολάρια. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν έως 15,5% στα 63,34 δολάρια, που είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ποσοστιαία αύξηση από τις 22 Ιουνίου του 1998. Τα συμβόλαια στη συνέχεια κατέγραψαν αύξηση 4,51 δολαρίων ή 8,22% στα 59,36 δολάρια.

Οι τιμές μειώθηκαν αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει τα στρατηγικά αποθέματα αργού και παραγωγοί σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα για να καλύψουν το κενό. «Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και με το δάχτυλο στην σκανδάλη, ανάλογα με την εξακρίβωση των γεγονότων, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα προχωρήσουμε!» έγραψε ο Τραμπ στο twitter. «ΑΦΘΟΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!» πρόσθεσε σε επόμενο tweet του.

Οι επιθέσεις του Σαββάτου είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές στις εγκαταστάσεις στην Αμπκάικ, το μεγαλύτερο στον κόσμο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου και στο Χουράις, το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της χώρας. Οι σαουδαραβικές Αρχές έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι δεν υπήρξαν θύματα από τις επιθέσεις.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν είναι εχθροί εδώ και δεκαετίες και εμπλέκονται σε μια σειρά από «πολέμους δι' αντιπροσώπων», μεταξύ των οποίων στην Υεμένη, όπου οι σαουδαραβικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Χούτι εδώ και τέσσερα χρόνια. Η γενικότερη ένταση στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή του Κόλπου έχει κλιμακωθεί δραματικά φέτος, αφού ο Τραμπ επέβαλε αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, με στόχο να διακοπούν οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας.

Σαουδική ΑραβίαπύραυλοιΙράνπετρέλαιοSaudi AramcoΗΠΑ