Κόσμος|24.09.2019 19:13

Βρετανία: Ανοίγει με δικαστική απόφαση η Βουλή - Ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον

Newsroom

Ακόμα ένα ηχηρό χαστούκι δέχτηκε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, αυτήν τη φορά από τη Δικαιοσύνη, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι δεν είναι σύννομο το κλείσιμο της Βουλής των Κοινοτήτων για διάστημα πέντε εβδομάδων όπως είχε ζητήσει στα τέλη Αυγούστου ο πρωθυπουργός - αίτημα που είχε γίνει γνωστό από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Το δικαστήριο, με την απόφασή του αυτή, η οποία ήταν ομόφωνη, μπορεί να απέφυγε να αναφέρει εάν θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός παραπλάνησε τη βασίλισσα για να εγκρίνει το αίτημα του να κλείσει το Κοινοβούλιο για πέντε εβδομάδες (υποστηρίζοντας ενώπιόν της ότι είναι αναγκαίο για να ετοιμαστεί το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης και για το τυπικό της ομιλίας της Βασίλισσας ενώπιον του Κοινοβουλίου), αποδέχθηκε, όμως, ότι ο πραγματικός του στόχος ήταν να περιορίσει τον χρόνο τον οποίο έχουν στη διάθεσή τους οι βουλευτές για να μην επιτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Κατά συνέπεια, η απόφαση αφήνει πέραν πάσης αμφιβολίας έκθετο τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, όπως διαρρέεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ήδη εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα που η υπόθεση αυτή ήταν ανοιχτή, η ομάδα του Τζόνσον υποστήριζε ότι, σε περίπτωση που το Δικαστήριο ανατρέψει την απόφασή του και την έγκριση της βασίλισσας για κλείσιμο της Βουλής, τότε ο πρωθυπουργός θα ξανακλείσει τη Βουλή καταθέτοντας νέο αίτημα.

Τα σχέδια του, όμως, φαίνονται ότι χάλασε η απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να κλείνει η Βουλή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (πέντε από τις οκτώ εβδομάδες που χωρίζουν το καλοκαίρι από την ημερομηνία του Brexit). Παρότι δεν ορίζει συγκεκριμένο διάστημα για το χρόνο κλεισίματος του Κοινοβουλίου, οι νομικοί εκτιμούν ότι ο Τζόνσον δεν θα μπορέσει να κάνει την απειλή του πραγματικότητα και ότι σε περίπτωση που παραμείνει πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να κλείσει τη Βουλή για μερικές μόλις ημέρες.

Η απόφαση βγήκε ενώ ο Μπόρις Τζόνσον και οι συνεργάτες του βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μάλιστα, όπως λέγετα, γίνονται συσκέψεις σχετικά με το εάν πρέπει η αντιπροσωπεία να επιστρέψει στο Λονδίνο άμεσα ώστε να προλάβουν τις εξελίξεις εναντίον της κυβέρνησης οι οποίες αναμένεται να είναι ραγδαίες.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ακριβώς, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, σε δηλώσεις του κάλεσε τους βουλευτές να σπεύσουν αύριο το πρωί στη Βουλή, όπου θα αρχίσουν κανονικά οι εργασίες της για να θέσουν το πρόγραμμα των επόμενων ημερών.

Καταπώς αναφέρου δημοσιεύματα, ο Μπέρκοου ανέφερε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους βουλευτές να φέρνουν νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση, η οποία -ούτως ή άλλως- πλέον δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Σημειώνεται ότι την ίδια διαδικασία είχε ακολουθήσει ο Μπέρκοου, επιτρέποντας στην ουσία να περάσει από τη Βουλή ο νόμος Μπεν, που δένει χειροπόδαρα τον Μπόρις Τζόνσον και τον αναγκάζει να πάει στις Βρυξέλλες να ζητήσει παράταση πέραν της 31ης Οκτωβρίου για την ημερομηνία της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και αποτρέπει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Είναι προφανές ότι ο ένας μετά τον άλλο οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητούν μετά την απόφαση του Δικαστηρίου την παραίτηση άμεση παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, αποδείχθηκε «ανίκανος για το αξίωμα που κατέχει». Εξαιτίας των εξελίξεων, οι Εργατικοί και ο Τζέρεμι Κόρμπιν αποφάσισαν να κλείσουν σήμερα το ετήσιο συνέδριο του κόμματος, ώστε αύριο να είναι έτοιμοι για τη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Βουλή των ΚοινοτήτωνBrexitΜεγάλη ΒρετανίαΜπόρις Τζόνσον