Κόσμος|25.09.2019 12:25

Εμιράτα: Στέλνουν τον πρώτο αστροναύτη τους στο Διάστημα

Newsroom

Μπορεί το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας μας να μην έχει αποδώσει ακόμη καρπούς, ωστόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοιμάζονται να κάνουν «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο καθώς και ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα»...

Πιο συγκεκριμένα, η μικρή χώρα του Κόλπου, όπως αναμένεται, θα στείλει τον πρώτο αστροναύτη της στο Διάστημα. Ο Χάζα Αλ Μανσούρι θα συνταξιδέψει με τον βετεράνο Ρώσο κοσμοναύτη Όλεγκ Σκριπότσκα και την Αμερικανίδα Τζέσικα Μέιρ. Οι αστροναύτες αναμένεται να απογειωθούν από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ με ένα πύραυλο «Σογιούζ».

Ο Αλ Μανσούρι, που υπηρέτησε στην πολεμική αεροπορία της χώρας του ως πιλότος και επιλέχθηκε το 2018 για το εν λόγω πρόγραμμα ανάμεσα σε 4.000 υποψηφίους συμπατριώτες του, θα παραμείνει στο Διάστημα για οκτώ μέρες και θα επιστρέψει στις 3 Οκτωβρίου μαζί με τον Ρώσο Αλεξέι Οβτσίνιν και τον Αμερικανό Νικ Χέιγκ. Η πτήση γίνεται στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

Ο Αλ Μανσούρι δήλωσε ότι έχει φροντίσει να πάρει μαζί του τη σημαία της χώρας του, καθώς και μια φωτογραφία της οικογένειάς του. Έως σήμερα, μόνο δύο 'Αραβες αστροναύτες έχουν βρεθεί στο Διάστημα: ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Σαλμάν Αλ-Σαούντ, που πέταξε με το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο το 1985, και ο Σύρος Μοχάμαντ Φάρις, που συμμετείχε σε μια κοινή σοβιετοσυριακή διαστημική πτήση το 1987.

διαστημική αποστολήαστροναύτηςδιάστημα