Κόσμος|26.09.2019 11:50

Γκρέτα Τούνμπεργκ για Άσπεργκερ: Η διαφορετικότητα δεν είναι ασθένεια

Newsroom

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 16χρονη ακτιβίστρια ενάντια στην κλιματική αλλαγή, πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ και δεν το έκρυψε ποτέ, αλλά ούτε και το χρησιμοποίησε υπέρ της. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώνεται ότι όλο και περισσότεροι πολέμιοί της, επικαλούνται την ιδιαιτερότητά της ως επιχείρημα για όσα της προσάπτουν. 

Εκείνη, αν και έφηβη ακόμη, δείχνει να μην πτοείται απ' όσα λέγονται και γράφονται για την ίδια, απαντώντας στους επικριτές της, χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος, σχετικά με το σύνδρομο Άσπεργκερ, ότι «η διαφορετικότητα δεν είναι ασθένεια». Με μια σειρά από tweets, η 16χρονη σχολιάζει όσους την κατακρίνουν για την εμφάνισή της και τον τρόπο που μιλάει και όχι για την ουσία των λεγομένων της. 

Γράφει, χαρακτηριστικά: «Να 'μαστε πάλι. Όπως ίσως έχετε προσέξει, όσοι με μισούν είναι πιο ενεργοί από ποτέ, κυνηγώντας με, σχολιάζοντας την εμφάνισή μου, τα ρούχα μου, τη συμπεριφορά μου και τις διαφορές μου. Εφευρίσκουν κάθε πιθανό ψέμα και θεωρία συνωμοσίας. Φαίνεται πως θα ξεπεράσουν κάθε πιθανό όριο για να στρέψουν την προσοχή αλλού, καθώς προσπαθούν τόσο απελπισμένα να αποφύγουν τη συζήτηση για την κλιματική και οικολογική κρίση. Το να είσαι διαφορετικός δεν είναι ασθένεια και η τρέχουσα, καλύτερη διαθέσιμη επιστήμη δεν είναι "απόψεις", είναι γεγονότα». 

Και συνεχίζει: «Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί οι ενήλικες διαλέγουν να περάσουν τον χρόνο τους κοροϊδεύοντας και απειλώντας εφήβους και παιδιά που προωθούν την επιστήμη, ενώ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι καλό εναλλακτικά. Υποθέτω ότι απλώς αισθάνονται να απειλούνται τόσο πολύ από εμάς. Ωστόσο, μην χάνετε τον καιρό σας δίνοντάς τους προσοχή. Ο κόσμος ξυπνά. Η αλλαγή έρχεται είτε τους αρέσει είτε όχι. Τα λέμε στους δρόμους την Παρασκευή!».

T
T
T
T

σύνδρομο ΆσπεργκερΓκρέτα Τούνμπεργκ