Κόσμος|23.11.2018 14:59

Τραμπ: Το χόμπι του κοστίζει 77 εκατ. στους Αμερικανούς και το 20% της θητείας του

Γιώργος Σκαφιδάς

Από τον Αϊζενχάουερ έως τον Νίξον και από τον Ρίγκαν έως τους Μπους, Κλίντον και Οµπάµα, (σχεδόν) όλοι οι Αµερικανοί πρόεδροι µοιράζονται διαχρονικά κάτι κοινό: την αγάπη τους για το γκολφ, µια αγάπη που εκδηλώνει επί του παρόντος σχεδόν µε µανία και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραµπ, στέλνοντας φυσικά τον... λογαριασµό στους Αµερικανούς φορολογουµένους. Το γκολφ ξεχωρίζει, άλλωστε, ως ένα από τα πιο αριστοκρατικά, αλλά και πιο... ακριβά χόµπι παγκοσµίως.

Από την έλευσή του στον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2017 και µετά, ο 72χρονος Τραµπ έχει περάσει περίπου 150 ηµέρες παίζοντας γκολφ. Εχει, µε άλλα λόγια, περάσει περίπου το 20% της µέχρι τώρα θητείας του στην προεδρία χτυπώντας µπαλάκια σε γήπεδα µε γκαζόν.

Τα γήπεδα

Τέτοια γήπεδα υπάρχουν στο παραλιακό θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλµ Μπιτς της Φλόριντα, όπου ο Τραµπ συνηθίζει να περνάει πολλά από τα Σαββατοκύριακά του, µε το κάθε (τετράωρο) «πηγαινέλα» ωστόσο από την Ουάσιγκτον στη Φλόριντα να κοστίζει περίπου 3 εκατοµµύρια δολάρια στο αµερικανικό ∆ηµόσιο. Μόνο µία ώρα πτήσης µε το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One κοστίζει, ενδεικτικά, γύρω στα 180.000 δολάρια. Υπενθυµίζεται, βέβαια, ότι ο Τραµπ διατηρεί παράλληλα και µια παγκόσµια επιχειρηµατική αυτοκρατορία µε γήπεδα του γκολφ.

77 εκατ. $ υπολογίζεται ότι έχει κοστίσει µέχρι στιγµής το χόµπι του προέδρου στον αµερικανικό λαό

Μια αυτοκρατορία που φέρει µάλιστα το όνοµά του («Trump International Golf Club») και εκτείνεται από τη Σκοτία και την Ιρλανδία έως το Λος Αντζελες, τη Φλόριντα και το Ντουµπάι. Πέρα, ωστόσο, από τις όποιες προσωπικές µπίζνες (o 34χρονος Ερικ Τραµπ, ο µεγαλύτερος υιός του προέδρου, θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους σήµερα στην παγκόσµια βιοµηχανία του γκολφ), καθαρά σε επίπεδο προσωπικής αναψυχής, το χόµπι του προέδρου κοστίζει και µάλιστα πολύ στον αµερικανικό λαό.

Κάθε φορά, άλλωστε, που εκείνος παίζει γκολφ, κινητοποιείται γύρω του ένας κολοσσιαίων διαστάσεων µηχανισµός ασφαλείας. Λέγεται ενδεικτικά, σύµφωνα µε αµερικανικά δηµοσιεύµατα (στον ιστοχώρο Quartz κ.α.), ότι οι µυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ νοικιάζουν περί τα 84 αµαξίδια του γκολφ (golf carts) απλώς και µόνο για να µπορούν να ακολουθούν τον Αµερικανό πρόεδρο... από τρύπα σε τρύπα, κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών του εντός των αµερικανικών συνόρων.

150 ηµέρες της µέχρι τώρα θητείας του στην προεδρία ο Τραµπ τις έχει περάσει παίζοντας γκολφ

Λέγεται µάλιστα ότι τα εν λόγω αµαξίδια που χρησιµοποιούν οι µυστικές υπηρεσίες πρέπει να είναι ενισχυµένα ώστε να µπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 31 χιλιοµέτρων την ώρα. Συγκριτικά, ένα τυπικό τέτοιου τύπου αµαξίδιο δεν µπορεί να «πάει» µε περισσότερα από 22 χλµ. ανά ώρα. Λέγεται, επίσης, ότι τα αµαξίδια πάνω στα οποία περιπολούν οι µυστικοί πράκτορες τα γήπεδα του γκολφ θα πρέπει να έχουν και άλλες ειδικές προδιαγραφές (συγκεκριµένα χρώµατα, συγκεκριµένα φώτα, ειδικά διαµορφωµένες θέσεις κ.ά.)

Αυτό που δεν έχει βέβαια διευκρινιστεί είναι εάν οι αµερικανικές Αρχές νοικιάζουν όλα αυτά τα αµαξίδια και τον απαιτούµενο εξοπλισµό... από την ίδια την οικογένεια Τραµπ, η οποία άλλωστε δραστηριοποιείται επιχειρηµατικά στον χώρο του γκολφ. Κάτι τέτοιο θα ήταν σκανδαλώδες. Οι αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες, πάντως, όταν ρωτήθηκαν σχετικά από ΜΜΕ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

84 αµαξίδια νοικιάζουν κάθε φορά οι άνδρες των µυστικών υπηρεσιών για να ακολουθούν και να κρατούν ασφαλή τον πρόεδρο

Το µόνο σίγουρο σε κάθε περίπτωση είναι ότι οι «γκολφικές» εξορµήσεις του προέδρου κοστίζουν, µε τον... λογαριασµό, φυσικά, να πηγαίνει στο αµερικανικό ∆ηµόσιο. Οσο για το συνολικό ποσό... υπολογίζεται συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον ιστοχώρο TMZ, ότι έχουν µέχρι στιγµής κοστίσει περίπου 77 εκατοµµύρια δολάρια... και το παιχνίδι φυσικά συνεχίζεται

γκολφΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ