Κόσμος|26.09.2019 16:42

Σεισμός στην Τουρκία: Οκτώ τραυματίες-Κατέρρευσαν κτίριο και μιναρές (vids)

Newsroom

Δηλώσεις για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «οκτώ περιστατικά ελαφρών τραυματισμών» καθώς και για μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια. «Ευτυχώς δεν πήραμε κάποιο αρνητικό νέο μέχρι στιγμής», σημείωσε και ευχήθηκε «περαστικά» στον λαό του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι όλες οι Αρχές είναι σε επιφυλακή και συνεχίζουν τον έλεγχο των κτιρίων σε όλη την Κωνσταντινούπολη.

Συνέστησε στους κατοίκους να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές, ενώ υπενθύμισε ότι έχουν ανακοινωθεί ήδη ανοιχτοί χώροι σε διάφορα μέρη της πόλης για να συγκεντρώνονται πολίτες αν το επιθυμούν.

T

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο επίσης για 28 μετασεισμούς, που μπορεί ωστόσο να συνεχιστούν.

Κάνοντας έκκληση για ψυχραιμία, διέψευσε ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνέστηναν στους πολίτες να μη χρησιμοποιούν τις γέφυρες του Βοσπόρου.

Νωρίτερα, από τον σεισμό 6 Ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν αρκετές ζημιές, που είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν κτίριο και μιναρές σε τζαμί. Για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε η εκκένωση όλων των σχολείων. 

T

Ο πρόεδρος του Κέντρου Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων και Καταστροφών προειδοποιεί τους κατοίκους να μην μπαίνουν μέσα σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές. 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές και εκτός Κωνσταντινούπολης. Μέχρι τις Νικομήδεια, Γιάλοβα (το επίκεντρο του σεισμού το ’99), Προύσα, Σαγγάριο, Εσκίσεχίρ, Μπιλετζίκ, Ντούτζε (προς κεντρική Τουρκία), Ραιδεστό, ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός που σημειώθηκε μετά τον μεγάλο σεισμό ήταν μεγέθους 4 Ρίχτερ.

T

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, το ίδιο και ο δήμαρχος Σηλυβρίας (βρίσκεται στην Aνατολική Θράκη), της περιοχής όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού.

O σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, χαρακτήρισε τη σεισμική δόνηση «αναμενόμενη», σημειώνοντας πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας. Στο ίδιο μήκος κύματος και το σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος, πάντως, επισημαίνει πως δεν γνωρίζουμε ακόμα με ασφάλεια εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Η στιγμή του σεισμού έχει καταγραφεί σε πάρα πολλά βίντεο τα οποία αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

σεισμός ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν