Κόσμος|27.09.2019 11:09

Ερντογάν: Προχωράμε κανονικά στη Συρία

Μαρία Ζαχαράκη

«Το χρονοδιάγραμμά μας θα ακολουθηθεί κανονικά. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα για να την χασομεράνε, εφαρμόζουμε ό,τι έχουμε σχεδιάσει», διαμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τη Συρία κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο προσφυγικό κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα για αδιαφορία. «Η μεταναστευτική κρίση έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις αλλά το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αλλού», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι για να λυθεί το πρόβλημα από τη ρίζα του θα πρέπει να σταματήσει το αίμα που ρέει στη Συρία.

«Πρέπει να δημιουργηθεί μία ώρα αρχύτερα η ζώνη ασφαλείας και για την εθνική μας ασφάλεια και για τους πρόσφυγες. Ανέφερα στους συνομιλητές μας τις προεργασίες που έχουμε κάνει. Διένειμα ακόμη και βιβλιαράκια γι 'αυτό το θέμα σε όλους τους ηγέτες. Αν δημιουργηθεί η ζώνη ασφαλείας, θα μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε εδώ 1 με 2 εκατομμύρια  πρόσφυγες. Τα αεροπλάνα μας δεν πετούν τζάμπα εκεί», τόνισε, αναφερόμενος στις προειδοποιητικές υπερπτήσεις που πραγματοποιεί τελευταία η Τουρκία με τα μαχητικά πάνω από τη Συρία. 

Για την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος πρόεδρος απλά ανέφερε ότι είχε συζητήσεις και για τα θέματα αυτά στις ΗΠΑ, χωρίς να κάνει ωστόσο περισσότερες δηλώσεις.

Πρότεινα στον Τραμπ να αγοράσουμε Patriot

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξομάλυνσης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι απηύθυνε νέα πρόταση –εκείνος τώρα- στον Ντόναλντ Τραμπ για αγορά του αντι-πυραυλικού συστήματος Patriot, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η παράδοση των μαχητικών F-35.

«Εγώ τους έκανα μία πρόταση. Δίπλα στους S-400, μπορούμε να πάρουμε και Patriot από εσάς, τους είπα. Το είπα και στον ίδιο τον Τραμπ. Και απάντησαν ότι ‘αν το λέτε σοβαρά, ας το εξετάσουμε’».

Με άδεια χέρια γύρισε ο Ερντογάν από τις ΗΠΑ

Πάντως, οι πρώτες επικρίσεις για το ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματά του άρχισαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους στην Τουρκία.

Το γεγονός ότι δεν συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τελικά στη Νέα Υόρκη και ότι ουσιαστικά γυρνάει με... άδεια χέρια όσον αφορά το ζήτημα της Συρίας και του προσφυγικού, φέρνει τον Ερντογάν σε ένα νέο δίλημμα. Προχωράει –όπως επανέλαβε στο ταξίδι της επιστροφής του- σε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, εκμεταλλευόμενος το «κενό εξουσίας» στις ΗΠΑ ή θα δώσει κι άλλο χρόνο για να μην εξαγριώσει ακόμη περισσότερο την αμερικανική γραφειοκρατία και το Κογκρέσο;

Οι δηλώσεις αποτίμησης στο αεροπλάνο άμα τη επιστροφή του από τις ΗΠΑ δείχνουν έναν πιο πεισμωμένο πρόεδρο να προχωρήσει σε ό,τι έχει προγραμματίσει, ωστόσο αυτό μπορεί να είναι κι ένας περαστικός θυμός επειδή δεν κατάφερε όσα θα ήθελε σε αυτό το υπερ-ατλαντικό ταξίδι. Κοντός ψαλμός αλληλούια πάντως για το κατά πόσο θα επικρατήσει το πείσμα ή η πιο ψύχραιμη λογική και η υπομονή…

ΣυρίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν