Κόσμος|27.09.2019 14:36

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Σε λίγες εβδομάδες ξεκινά το Γιαβούζ νέα γεώτρηση

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» αυτήν τη στιγμή προετοιμάζεται στη Μερσίνα για την επόμενη αποστολή του, που θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το πού. Για τον «Πορθητή» δήλωσε ότι «συνεχίζει την αποστολή του στη θέση που ονομάζουμε Μόρφου (Güzelyurt) στα δυτικά του νησιού».

Σε μια προσπάθεια να διαψεύσει τις φήμες για αποχώρηση των τουρκικών γεωτρύπανων από την Ανατολική Μεσόγειο λόγω έλλειψης υλικών και εξοπλισμού, ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι μελετώνται τα χιλιάδες στοιχεία που έχουν δώσει μέχρι στιγμής οι έρευνες, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες τοποθεσίες των γεωτρήσεων, καθώς αυτό είναι το πιο σημαντικό, όπως υπογράμμισε.

Το θετικό στοιχείο -πάντως τόνισε- είναι ότι όλες οι επιχειρήσεις γίνονται από Τούρκους πολίτες και μόνο πότε πότε χρησιμοποιείται προσωπικό από το εξωτερικό και επίσης ότι τα δύο γεωτρύπανα έχουν αποκτήσει πλέον αρκετή τεχνογνωσία. 

Ο Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της δίκαιης κατανομής των υδρογονανθράκων στο νησί, ενώ προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι -αν χρειαστεί- μπορεί να κάνει χρήση ξανά του δικαιώματος των εγγυήσεων. «Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα και στις περιοχές που μας έχει δώσει άδεια η ΤΔΒΚ. Θα βρούμε ό,τι υπάρχει» τόνισε ο Φουάτ Οκτάι. 

Γιαβούζκυπριακή ΑΟΖΦατίχ Ντονμέζ