Κόσμος|30.09.2019 13:45

Κομισιόν για τη Μόρια: Τεράστια πίεση για την Ελλάδα οι αυξημένες αφίξεις

Μαρία Ψαρά

Τη βαθιά λύπη της εκφράζει η Κομισιόν για το θάνατο της γυναίκας και τον τραυματισμό του παιδιού της στη Μόρια. «Οι πυρκαγιές είναι πραγματικά τραγικές και δεν μπορούμε παρά να εκφράζουμε βαθιά λύπη μας», είπε πριν από λίγο η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα.

«Οι αυξημένες αφίξεις στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προσθέσει τεράστια πίεση σε ένα ήδη πιεσμένο σύστημα και δημιουργούν μη βιώσιμες συνθήκες. Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να βοηθήσει άμεσα τις ελληνικές Αρχές να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση της κατάστασης», συνέχισε.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν ήδη αναγγείλει ορισμένα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των θεμάτων για την υποδοχή λόγω των αυξημένων αφίξεων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν πρόσθετες μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα που υποστηρίζονται από την UNHCR και χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, αυξημένη ικανότητα υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα καθώς και αυξημένες επιστροφές από τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών επιστροφών», επεσήμανε.

Όπως ενημέρωσε, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος σήμερα συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και θα συζητήσει την κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος θα ταξιδέψει επίσης με τους Υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας, τον κ. Seehofer και τη Γαλλία, τον κ. Castaner, πρώτα στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Τουρκία την Πέμπτη και την Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και τη συνεργασία για τη διαχείριση της μετανάστευσης με την Τουρκία.

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές Αρχές - που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση της κατάστασης - να βελτιώσουν την κατάσταση», κατέληξε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιπλέον, σε ο,τι αφορά τις νομοθετικές αλλαγές, «γνωρίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα νομοθεσία με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και υποστηρίζουμε πλήρως αυτή την πρωτοβουλία. Η Επιτροπή δεν έχει δει ακόμη το σχέδιο νόμου και επομένως δεν μπορεί να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικά με τις ειδικές διατάξεις του», επεσήμανε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο ethnos.gr.

ΚομισιόνΜόρια