Κόσμος|03.10.2019 13:38

Δίπλα στον Πορθητή κατευθύνεται το γεωτρύπανο Γιαβούζ

Μαρία Ζαχαράκη

Ρότα για τα δυτικά της Κύπρου χάραξε και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» της Τουρκίας, το οποίο, σύμφωνα με τη διεθνή ιστοσελίδα Marine Traffic, κατευθύνεται δίπλα στο άλλο τουρκικό γεωτρύπανο, τον «Πορθητή», ανοιχτά της Πάφου.

Πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι σε λίγες ημέρες το «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει τη γεώτρησή του σε νέα τοποθεσία, την οποία, όμως, δεν είχε προσδιορίσει.

Τη δέσμευση της τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ ανακοίνωσε με Navtex η Τουρκία, προκειμένου να διεξάγει γεώτρηση το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο νωρίτερα σήμερα εμφανίζονταν στη διεθνή ιστοσελίδα Marinetraffic να κατευθύνεται δυτικά της Κύπρου και ανοιχτά της Πάφου. Σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλλομένους που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει το τεμάχιο 7 από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2020. Tο συγκεκριμένο τεμάχιο έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία των εταιριών TOTAL και ENI επίσης για γεώτρηση.

Πριν από λίγες ημέρες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, είχε αμφισβητήσει τη δικαιοδοσία της Κύπρου στο εν λόγω τεμάχιο, ισχυρισμό που μετέφερε στα Ηνωμένα Έθνη και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, ενώ σήμερα προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα δεσμεύει την περιοχή για δική της γεώτρηση μέχρι τον Ιανουάριο.

Με κίτρινο εκεί που η Τουρκία έχει δικαιώματα και συμπίπτουν με της Κύπρου. Από Α-G εκεί που έχει δώσει αδειοδοτήσεις το ψευδοκράτος στην ΤΡΑΟ.

ΠορθητήςΓιαβούζΠάφος