Κόσμος|03.10.2019 13:52

Απίστευτη κατρακύλα του πληθωρισμού στην Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μονοψήφιο νούμερο, στο 9,26%, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, σε σχέση με τον Αύγουστο, οπότε ήταν στο 15,01%.

Μονοψήφιος πληθωρισμός είχε να καταγραφεί εδώ και 2 χρόνια στη γείτονα, και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2017.

H μεγαλύτερη μείωση τιμής προϊόντος ήταν στα λεμόνια (-24,62%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση αντίστοιχα που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο ήταν στο σκόρδο (+42.58%).

Βέβαια, οι Τούρκοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι τους επόμενους μήνες μέχρι τέλος του χρόνου ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε διψήφια νούμερα λόγω των νέων αυξήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Όπως εκτιμάται, πρόκειται για πρόσκαιρη κατάσταση, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε κάποια διαρθρωτική αλλαγή στο θέμα του πληθωρισμού.

Η πτώση, με άλλα λόγια, οφείλεται στην αλλαγή των αριθμών, όπως σημειώνουν, και έτσι θα είναι πιθανότατα και τον Οκτώβριο. Αλλά, στη συνέχεια, το κλίμα θα αναστραφεί. Η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για το τέλος του έτους είναι 13,9%.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε περιχαρής ότι «το ίδιο που πετύχαμε στον πληθωρισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα το επιτύχουμε σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ο νέος μας στόχος είναι να διατηρήσουμε αυτά τα κέρδη και να φθάσουμε τον πληθωρισμό στο 5% βήμα βήμα».

Πριν από δύο ημέρες, ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, ανακοινώνοντας το νέο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, είχε προβλέψει για το τέλος του έτους πληθωρισμό 12%.

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους πολίτες να κάνουν λόγο ακόμη και για «μαγειρέματα» του «παλατιού», την ώρα που μόνο φέτος έχουν γίνει τουλάχιστον 10 αυξήσεις στον κλάδο της ενέργειας, ζητώντας τώρα από την κυβέρνησή τους μείωση στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Τουρκίαπληθωρισμός