Κόσμος|03.10.2019 14:45

Ανεβαίνει η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ λίγο πριν από την έλευση Πομπέο στην Αθήνα

Newsroom

Μόλις δύο 24ωρα προτού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προσγειωθεί στην Αθήνα, η Τουρκία ανεβάζει εκ νέου την ένταση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz» εμφανίζεται να βρίσκεται πλέον και πάλι εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αυτήν τη φορά στα δυτικά του νησιού, όπου βρίσκεται, άλλωστε, και το άλλο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Fatih».

Με NAVTEX (1109/19) που εξέδωσε από τον σταθμό της Αττάλειας, η Τουρκία προαναγγέλλει μάλιστα γεωτρητικές έρευνες (drilling operations) από το «Fatih» εντός της κυπριακής ΑΟΖ το διάστημα μεταξύ 19 Οκτωβρίου και 20 Ιανουαρίου. Για τις εν λόγω έρευνες επιχειρεί, μάλιστα, να δεσμεύσει περιοχή που, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, βρίσκεται εντός του Οικοπέδου 7 της ήδη οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι το Οικόπεδο 7 προσφάτως αδειοδοτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες σε κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες TOTAL (Γαλλία) και ΕΝΙ (Ιταλία). Η Τουρκία, ωστόσο, διεκδικεί παλαιόθεν ένα μέρος του Οικοπέδου 7 ως κομμάτι εκείνου που η ίδια μονομερώς αντιμετωπίζει ως δική της τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενδεχόμενη είσοδος του «Yavuz» εντός του Οικοπέδου 7 θα αποτελούσε αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανο για έρευνες (ή έστω παραστάσεις ερευνών) εντός της ήδη οριοθετημένης ΑΟΖ της Κύπρου. Σημειώνεται ότι το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο, το «Fatih», έχει μεν πραγματοποιήσει γεωτρητικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά σε σημείο εκτός των ήδη οριοθετημένων τεμαχίων αυτής.   

Γιαβούζκυπριακή ΑΟΖ