Κόσμος|04.10.2019 01:34

Ρόμπερτ Κένεντι: Ποιος είναι ο «πραγματικός» δολοφόνος του; (pics)

Γιάννης Πολίτης

«Ο δολοφόνος του πατέρα μου δεν ήταν ο Σιρχάν Σιρχάν»...

51 χρόνια μετά τη δολοφονία του πατέρα του, από τον Σιρχάν Σιρχάν, στο «Ambassador Hotel» του Λος Άντζελες ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, ισχυρίζεται ότι ο δολοφόνος είναι άλλος και συγκεκριμένα ο φύλακας ασφαλείας του ξενοδοχείου Θέιν Γιουτζίν Σίζαρ

«Αδιάσειστα στοιχεία δείχνουν ότι ο Σίζαρ δολοφόνησε τον πατέρα μου. Περίμενε στην αποθήκη τροφίμων την ώρα που ο πατέρας μου εκφωνούσε την ομιλία του στην αίθουσα χορού, στη συνέχεια τον άρπαξε από τον αγκώνα και τον οδήγησε προς το μέρος του Σιρχάν. Εκείνος πυροβόλησε δυο φορές προς τον πατέρα μου πριν τον ακινητοποιήσουν. Καλυμμένος από σώματα, ο Σιρχάν άδειασε το οκτάσφαιρο ρεβόλβερ του, ρίχνοντας άλλες έξι σφαίρες προς την αντίθετη κατεύθυνση, πέντε από τις οποίες χτύπησαν κάποιους άλλους που στέκονταν κοντά και μία ακολούθησε μια τρελή πορεία», έγραψε στο Instagram.

«Σύμφωνα με τα όσα είπε, ο Σίζαρ βρισκόταν ακριβώς πίσω από τον πατέρα μου κρατώντας τον από τον δεξιό αγκώνα, ενώ είχε τραβηγμένο το όπλο του όταν ο πατέρας μου έπεσε προς τα πίσω πάνω του. Όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής, δρ Τόμας Νογκούτσι, και οι τέσσερις σφαίρες που χτύπησαν τον πατέρα μου πυροβολήθηκαν "εξ επαφής" πίσω από τον πατέρα μου με την κάννη του όπλου να αγγίζει ή σχεδόν να αγγίζει το σώμα του. Όπως έπεσε ο πατέρας μου, έτεινε το χέρι του προς τα πίσω και έσκισε το κλιπάκι της γραβάτας του Σίζαρ» συμπλήρωσε.

Ακόμη στην ίδια ανάρτηση, ισχυρίζεται ότι ο Σίζαρ είπε στην αστυνομία πως είχε πετάξει το πιστόλι του πριν τη δολοφονία, αν και στην πραγματικότητα το πούλησε σε φίλο του βδομάδες μετά τον πυροβολισμό.

«Ο Σίζαρ ήταν ένας φανατικός που μισούσε τους Κένεντι για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των μαύρων. Είχα στα πλάνα μου να συναντήσω τον Θέιν Γιουτζίν Σίζαρ στις Φιλιππίνες τον περασμένο Ιούνιο, μέχρι να μου ζητήσει 25.000 δολάρια μέσω του ατζέντη του» έγραψε ακόμη, ενώ καταλήγει λέγοντας πως η αστυνομία δεν εξέτασε ποτέ το ρόλο που διαδραμάτισε ο Σίζαρ στη δολοφονία του πατέρα του.

Σημειώνεται πως ο Σίζαρ -πριν από έναν μήνα- έχασε τη ζωή του στις Φιλιππίνες. 

 

H μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών και η δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι

Ο Ρόμπερτ Κένεντι στις 16 Μαρτίου του 1968 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Την ίδια ώρα καταδίκαζε την «καταστροφική, διχαστική πολιτική του προέδρου Τζόνσον στο Βιετνάμ» ενώ καλούσε τον γερουσιαστή Μακάρθι -είχε ανακοινώσει και εκείνος την υποψηφιότητά του - σε «κοινό μέτωπο για την Αλλαγή». Μία σημαντική λεπτομέρεια. Ο Κένεντι μέχρι τότε δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν θα διεκδικούσε την προεδρία.

Στις 31 Μαρτίου ο Λίντον Τζόνσον αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας, εκτός χειρογράφου, κατά τη διάρκεια ραδιοτηλεοπτικού μηνύματος, ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα. Στο εξής, η δεξιά πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος συσπειρώθηκε γύρω από τον αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. Χούμπερτ Χάμφρεϊ, εκλεκτό του κομματικού γραφειοκρατικού μηχανισμού.

Για να υπερκεράσει τις τοπικές επιτροπές του Δημοκρατικού κόμματος, ο Ρόμπερτ Κένεντι έριξε το σύνθημα της λαϊκής συμμετοχής, εγκαινιάζοντας έναν νέο, για τα δεδομένα των Η.Π.Α., τύπο προεκλογικής εκστρατείας: όργωσε όλη τη χώρα προκαλώντας ένα κύμα μαζικών, λαϊκών συγκεντρώσεων που έπαιρναν συχνά χαρακτήρα διαδήλωσης. Τρένα σταματούσαν και σφύριζαν για να χαιρετίσουν το ανοιχτό αυτοκίνητο που μετέφερε τον Κένεντι, μαύροι εργάτες και λευκοί φοιτητές έτρεχαν να τον φιλήσουν και να του σφίξουν το χέρι, μαθήτριες του Γυμνασίου τσίριζαν σε έξαλλη κατάσταση και του ζητούσαν αυτόγραφα στο αεροδρόμιο, σαν να πρόκειται για αστέρα της ροκ ή του Χόλιγουντ.

Απέναντι σε έναν πιο αριστερό, αλλά και πιο στεγνό, εσωστρεφή, διανοούμενο Μακάρθι, ο «Μπόμπι», πολύ πιο προσιτός, προβαλλόταν σαν η ελπίδα του απλού ανθρώπου. Οι πρώτες προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος έδειξαν ότι είχε μεγάλες πιθανότητες, καθώς κέρδισε θριαμβευτικά στην Ιντιάνα, τη Νεμπράσκα, ακόμα και μέσα στη γενέτειρα του Χάμφρεϊ, τη Νότια Ντακότα. Έτσι, όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα τις αποφασιστικές εκλογές της Καλιφόρνιας, για να ξεκαθαρίσει οριστικά η κατάσταση στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Ιουνίου και η μεγάλη μάχη στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών είχε κριθεί. Ο «Μπόμπι» Κένεντι είχε κερδίσει και όλα έδειχναν ότι αυτός θα ήταν ο εκλεκτός των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο. Στο ξενοδοχείο «Ambassador» του Λος Άντζελες χιλιάδες υποστηρικτές του Κένεντι είχαν συγκεντρωθεί. Τα μεσάνυχτα ο Κένεντι, ανέβηκε στην εξέδρα της μεγάλης αίθουσας χορού για έναν σύντομο λόγο. Μαζί του βρίσκονταν η σύζυγός του Έθελ και τα τέσσερα από τα δέκα παιδιά τους. 

Μετά από ένα τέταρτο κατέβηκε και πήρε τον δρόμο για μία διπλανή αίθουσα όπου θα μιλούσε σε δημοσιογράφους. Για να πάει στη συγκεκριμένη πέρασε από την κουζίνα. Τον συνόδευαν δημοσιογράφοι και συγγενείς του. Όμως εκεί τον περίμενε ο θάνατος. Όταν κοντοστάθηκε αναζητώντας την Έθελ που είχε μείνει πίσω, ένα χέρι σηκώθηκε στα δεξιά του και αμέσως μετά ακούστηκαν οκτώ πυροβολισμοί.

Στη συνέχεια επικράτησε πανδαιμόνιο. Μάλιστα μία γυναίκα φώναξε «Όχι, Θεέ μου, όχι πάλι τα ίδια». Αμέσως μετά ένας από τους σωματοφύλακες του Κένεντι ο Ρούζβελτ Γκράιερ, έπεσε πάνω στον μικροκαμωμένο μελαψό άνδρα που κρατούσε στα χέρια του ένα μικρό περίστροφο και ενώ τον αφόπλιζε εκείνος κραύγαζε: «Αφήστε με να σας εξηγήσω, το έκανα για την πατρίδα μου».

Ο Κένεντι βρισκόταν στο πάτωμα, μέσα σε μια λίμνη αίματος, με πρόσωπο κατάλευκο, μάτια ανοιχτά και χείλη που τρεμόπαιζαν. Κάποιος του έδωσε να κρατήσει ένα ροζάριο και η Έθελ φώναζε: «Φέρτε γιατρό, για όνομα του Θεού, κάντε χώρο, αφήστε τον να αναπνεύσει!». Λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του «Καλού Σαμαρείτη». Για περίπου 3,5 ώρες οι καλύτεροι νευροχειρούργοι έκαναν τα πάντα για να τον κρατήσουν στη ζωή. Ωστόσο ο «Μπόμπι» δεν τα κατάφερε. Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Ιουνίου και τα ρολόγια 01:44 τα ξημερώματα. 

Σημειώνεται πως η επίσημη εκδοχή του τότε υπουργού Δικαιοσύνης ήταν ότι ο 24χρονος Ιορδανός Σιρχάν Βισχάρα Σιρχάν, κινήθηκε μόνος του, χωρίς να υπάρχει ευρύτερη συνωμοσία, με κίνητρο τη φιλοϊσραηλινή στάση του Κένεντι στο Μεσανατολικό.

Η καταδίκη σε θάνατο που μετατράπηκε σε ισόβια

Ο Σιρχάν κρίθηκε ένοχος σε δίκη το 1969 και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ωστόσο η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη όταν η πολιτεία της Καλιφόρνια εγκατέλειψε τη θανατική ποινή. Μάλιστα ο Παλαιστίνιος δέχθηκε πρόσφατα επίθεση με μαχαίρι στη φυλακή όπου κρατείται στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

* Bonus: Πρόσφατα στην ιντερνετική πλατφόρμα Netflix ανέβηκε ένα ντοκιμαντέρ από τέσσερα επεισόδια με τίτλο «Bobby Kennedy for President», στο οποίο προβάλλονται ιστορικά πλάνα του, ενώ και φωνές της εποχής εξετάζουν το «φαινόμενο Μπόμπι» της δεκαετίας του '60 και την κληρονομιά του που συντέλεσε στον επαναπροσδιορισμό της χώρας.

δολοφόνοςΡόμπερτ Κένεντι