Κόσμος|04.10.2019 14:16

Γιαβούζ: Τη Δευτέρα ξεκινά γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Μαρία Ζαχαράκη

Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου ξεκινά τo «Γιαβούζ» γεώτρηση νότια της Κύπρου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων, πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με μήνυμά του στο Τwitter, αναφέρει ότι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιήσει γεώτρηση το «Γιαβούζ» αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα που έχει καταγραφεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί βάσει άδειας που παραχώρησε η τουρκική κυβέρνηση στην κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) το 2012.

T

Η περιοχή, την οποία έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για γεώτρηση μέχρι τον Ιανουάριο 2020, είναι εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Τσαγατάι Ερτζίγιες προσθέτει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας, «παρά τις προσπάθειές της να τα παρουσιάσει ως ευρωπαϊκά ύδατα ή σύνορα, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί από το 2003 τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

T

Ανατολική ΜεσόγειοςΤουρκίαΚύπροςΓιαβούζ