Κόσμος|07.10.2019 14:38

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ξεκίνησε η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία

Μαρία Ζαχαράκη

Επιβεβαιώνει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σερβία, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου στο αεροδρόμιο, επιβεβαίωσε ότι μετά τη χθεσινο-βραδινή συνομιλία με τον πρόεδρο Τραμπ ξεκίνησε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεών κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία.

«Μετά τη συνομιλία μας χθες το βράδυ για το θέμα αυτό (της Συρίας), ξεκίνησε η αποχώρηση από την περιοχή. Αυτή τη στιγμή προχωρούν οι διεργασίες και από τις δύο πλευρές. Δεν είναι κάτι καινούριο. Ο κ. Τραμπ έδωσε τη σχετική εντολή και εκτελείται η αποχώρηση. Παρά τις καθυστερήσεις, οι συνομιλίες ανάμεσα στην αμερικανική και τουρκική πλευρά έγιναν. Μετά τη χθεσινο-βραδινή συνομιλία οι επαφές θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα. Είχαμε πάρει άλλωστε την απόφασή μας. Είχαμε πει ότι μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά (στη Συρία). Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτούμε απειλές κατά της χώρας μας από τρομοκράτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ταξίδι στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου.

«Κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στην Ουάσιγκτον το πρώτο 15ήμερο του επόμενου μήνα. Θα βρούμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο και εις βάθος τα περιφερειακά και διμερή θέματα», είπε.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν θα είναι και των μαχητικών F-35 δήλωσε ο Ερντογάν.

«Ένα από τα σημαντικά θέματα θα είναι κι αυτό των F-35. Κράτησε πολύ αυτή η διαδικασία. Έχουμε πληρώσει 1.4 δις δολάρια. Θα το συζητήσουμε κι αυτό», είπε.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΗΠΑΣυρία