Κόσμος|07.10.2019 19:55

Κίνα: Στο προσκήνιο με βίντεο επανέρχεται η καταπίεση των Ουιγούρων

Newsroom

Καθώς οι κινεζικές Αρχές προσπαθούν εδώ και καιρό να ξεπεράσουν την κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, στο προσκήνιο επανέρχεται το άλλο μεγάλο ανοιχτό θέμα της σύγχρονης Κίνας, αυτό της επαρχίας Σιντζιάνγκ και των μαζικών διώξεων που φέρονται να γίνονται εκεί εδώ και περίπου τρία χρόνια εναντίον της μειονότητας των Ουϊγούρων.

Το θέμα των Ουϊγούρων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μουσουλμάνοι και κατοικούν στην Σιντζιάνγκ της Κίνας, επανήλθε στο προσκήνιο αφού πριν από περίπου μια εβδομάδα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο βίντεο στο οποίο εμφανίζονται άνδρες υπό κράτηση και με δεμένα τα μάτια να “φορτώνονται” σε τρένο υπό την επίβλεψη ανδρών ασφαλείας που φορούν τις στολές των ειδικών δυνάμεων της κινεζικής αστυνομίας. Οι εκατοντάδες άνδρες που στο τραβηγμένο από drone βίντεο εμφανίζονται να περιμένουν να επιβιβαστούν στο τρένο, φορούν μοβ και πορτοκαλί γιλέκα στα οποία διακρίνεται η επιγραφή “Κέντρο Κράτησης Κασγκάρ”, έχουν τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη και τα κεφάλια τους ξυρισμένα.

Σημειώνεται ότι στα σχετικά δημοσιεύματα των διεθνών μίντια απάντησαν οι κινεζικές Αρχές με σχετική ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας ότι “σε καμία περίπτωση η καταστολή του εγκλήματος στην Σιντζιάνγκ δεν μπορεί να συνδεθεί με συγκεκριμένες θρησκείες ή εθνικότητες. Η μεταφορά κρατουμένων από τις Αρχές είναι μέσα στις αρμοδιότητες των Αρχών”. Εδώ και περίπου τρία χρόνια δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο φιλοξενούν συχνά πυκνά ρεπορτάζ και δημοσιεύματα σχετικά με την καταπίεση των μειονοτήτων στην Κίνα και ιδιαίτερα στην δυτική επαρχία της Σιντιζιάνγκ. Για την ιστορία η συγκεκριμένη επαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής από το 2009 μέχρι σήμερα κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι εκεί πραγματοποιούνται κολοσσιαίου μεγέθους έργα υποδομών που εντάσσονται στο πλαίσιο του περίφημου προγράμματος επενδύσεων και ανάπτυξης Μια Ζώνη Ένας Δρόμος. Το 2009 όταν ξέσπασε η περίφημη εξέγερση των Ουιγούρων που έκανε το θέμα της Σιντζιάνγκ γνωστό παγκοσμίως, τα μεγάλα έργα υποδομών είχαν ξεκινήσει στην περιοχή. Η περιοχή μετά την εξέγερση του 2009 απασχολεί συχνά τα διεθνή μέσα με αρνητικό για την κινεζική ηγεσία τρόπο.

ΟυιγούροιΚίναΣιντζιάνγκ