Κόσμος|08.10.2019 14:19

Οι «δικοί του» και το Κογκρέσο εκθέτουν τον Τραμπ για τη Συρία

Newsroom

«Δεν έχουμε δει κανένα σημάδι, καμίας επίθεσης», ενώ «ελέγχουμε ακόμη την κατάσταση» λέει πλέον η αμερικανική πλευρά, για την «επίθεση» των Τούρκων σε κουρδικές θέσεις επί συριακού εδάφους, ενώ ο Λευκός Οίκος, που χθες έδινε το «πράσινο φως» στον Ερντογάν για εισβολή στα εδάφη της Συρίας, ξεκαθάρισε τα ξημερώματα ότι «δεν μοιραζόμαστε στρατιωτικές πληροφορίες με την Τουρκία»!

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε έκθετος, καθώς για μία ακόμα φορά η γλώσσα του έτρεξε και βιάστηκε να δώσει «πράσινο φως» στην Τουρκία για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Θα περίμενε κανείς να αντιδράσουν οι Δημοκρατικοί, ωστόσο, το πιο ισχυρό μπλοκ απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο σηκώθηκε από τους ίδιους τους Ρεπουμπλικανούς και ειδικά από τους υπέρμαχούς του στην υπόθεση της καθαίρεσής του.

Ο μεγαλύτερος πολέμιός του σ’ αυτήν την κίνηση, είναι ο Γερουσιαστής Γκράχαμ, ο οποίος ζήτησε από τον ομόλογό του των Δημοκρατικών να πάει σε ψήφισμα που θα απαγορεύει στον Αμερικανό Πρόεδρο να αποσύρει στρατεύματα από τη Συρία και θα τον υποχρεώνει να προστατέψει «τους συμμάχους μας τους Κούρδους».

Ούτε ο υπουργός Άμυνας, ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το γνώριζε ότι έδωσε «πράσινο φως» ο Τραμπ, οπότε έγινε η... κωλοτούμπα από τον πρόεδρο τα ξημερώματα.

Κι από την τουρκική πλευρά πάντως, διαψεύστηκε ότι υπήρξε εισβολή και βομβαρδισμοί, παρά μόνο σε κάποιες κουρδικές θέσεις στο Ιράκ, ενώ η τόνιζαν ότι η είδηση διαδόθηκε από συριακά μέσα ενημέρωσης.

Κάπως έτσι λοιπόν κι ο Τραμπ ανασκεύασε κι άρχισε τις απειλές λέγοντας ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία αν... σηκώσει μπαϊράκι! Οι Τούρκοι πάντως έλεγαν ότι θα πρέπει να δοθεί μια σκληρή απάντηση στον Αμερικανό πρόεδρο για τις απειλές του και ο διπλωματικός πόλεμος καλά κρατεί, εν αντιθέσει μ’ αυτόν που ετοιμάζεται να κάνει ο Ερντογάν στην Βόρεια Συρία...

πόλεμος στη ΣυρίαΡεπουμπλικάνοιΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚογκρέσο