Κόσμος|09.10.2019 22:26

Συρία: Στο «πόδι» το Κογκρέσο για την εισβολή – Οι αντιδράσεις της Μόσχας (vid)

Newsroom

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε -μέσω Τwitter- την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Βορειοανατολική Συρία, υπό την ονομασία «Πηγή της Ειρήνης». Έτσι, τουρκικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη στρατιωτική εισβολή, ώστε να απωθήσουν δυνάμεις των Κούρδων που βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή της Συρίας. Ταυτόχρονα, τουρκικά αεροσκάφη διεξάγουν ήδη επιθέσεις και επικρατεί, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεγάλος πανικός ανάμεσα στον πληθυσμό, ακούγονται συνεχώς εκρήξεις, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ των αμάχων.

Τις εξελίξεις παρακολουθούν Ουάσιγκτον και Μόσχα και στο στούντιο του Open Tv, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το βράδυ της Τετάρτης, ήταν ο Μιχάλης Ιγνατίου, ενώ ο ανταποκριτής του καναλιού, Θανάσης Αυγερινός, βρισκόταν στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο ανταποκριτής του Open Tv στην Ουάσιγκτον τόνισε ότι υπάρχει, προς το παρόν, σιγή ιχθύος από τον Λευκό Οίκο, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος θα εμφανιστεί σε μια εκδήλωση, σύμφωνα με το πρόγραμμά του.  Ίσως εκεί, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, να τοποθετηθεί για πρώτη φορά επί του μείζονος θέματος.

Υπάρχουν, όμως, έντονες αντιδράσεις από τη Γερουσία, η οποία μπορεί να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στον Ερντογάν αρκεί να συμφωνούν τα 2/3 της – υπολογίζονται, περίπου, 75 γερουσιαστές κατά του Αμερικανού προέδρου, αφού εκείνος έδωσε, ουσιαστικά, το «πράσινο φως» για την τουρκική εισβολή. Συγκεκριμένα, «η Τουρκία πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα που επιτέθηκε στους εταίρους μας Κούρδους της Συρίας», αναφέρει ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Βαν Χόλεν. Όπως τονίζει, γερουσιαστές και από τις δύο πτέρυγες δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος. «Το δικομματικό νομοσχέδιο για τις κυρώσεις (στην Τουρκία) ολοκληρώνεται τώρα», σημείωσε. Ο Κρις Βαν Χόλεν, μαζί με τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ξεκίνησαν τη σύνταξη του νομοσχεδίου με τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών αύριο Πέμπτη. Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Είναι σημαντικό να δούμε πώς θα αντιδράσει η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν Πούτιν-Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε στον Τούρκο πρόεδρο τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τον κάλεσε να «ζυγίζει» την κατάσταση για να μην καταρρεύσει η τριμερής Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν – αφού το Ιράν είναι αντίθετο με την τουρκική εισβολή. Η συζήτηση, όμως, δεν ξέφυγε, αφού -κατά βάθος- η Μόσχα θέλει να «ψαλιδίσει» τα όνειρα του Ερντογάν, χωρίς όμως να κλονιστούν οι σχέσεις των δύο κρατών, χωρίς να τσακωθούν. Στο μεταξύ, η ρωσική διπλωματία παροτρύνει του Κούρδους της Συρίας να έρθουν σε συνεννόηση με τη Δαμασκό, για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο συριακό μέτωπο.      

εισβολήΗΠΑΣυρίαΡωσία