Κόσμος|09.10.2019 23:12

Κ.Φίλης: Τα σενάρια για τη Συρία - Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Newsroom

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης ανέλυσε στον ΑΝΤ1 την τουρκική εισβολή στη Συρία και τις ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενώ μίλησε και για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από αυτές στην Ελλάδα.

«Οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από το βάθος, την ένταση και τη χρονική διάρκεια της τουρκικής επέμβασης. Αν δηλαδή η Τουρκία καταφέρει τους σκοπούς της, σε τι χρόνο θα συμβεί αυτό και αν θα υπάρξουν αντίποινα από πλευράς Κούρδων μέσα στην Τουρκία (κάτι που θα επηρεάσει και τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας). Αν τα πράγματα πάνε πολύ καλά για την Τουρκία τα σενάρια είναι δύο. Το ένα είναι ο Ερντογάν να ηρεμήσει, έχοντας αντιμετωπίσει τον βασικό κίνδυνο της εξωτερικής του πολιτικής που είναι η ανάσχεση των Κούρδων. Το δεύτερο σενάριο είναι να του ανοίξει η όρεξη διότι κατάφερε κάτι που πριν λίγους μήνες έμοιαζε αδύνατο».

Στην ερώτηση εάν είναι πιθανό το ενδεχόμενο η Τουρκία να εμπλακεί σε έναν ατέρμονο πόλεμο, ο κύριος Φίλης απάντησε. «Η Τουρκία έχει γεωγραφικό πλεονέκτημα όταν επιχειρεί ανατολικά του Ευφράτη, καθώς η περιοχή είναι πεδιάδα και έρημος και δεν προσφέρεται για αντάρτικο, ενώ η Τουρκία θα έχει και αεροπορική υποστήριξη». Για την εξέλιξη του πολέμου υποστήριξε «Ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή. Οι Κούρδοι έδειξαν ότι είναι ετοιμοπόλεμοι, όμως αυτή τη στιγμή έδειξαν ότι είναι σε αμηχανία διότι ο σύμμαχος, που τους στήριξε επί μία δεκαετια (ΗΠΑ), τους άδειασε εν μία νυκτί και με μερικά tweets». 

Όσον αφορά το θαλάσσιο σκάφος που έχει εισβάλει στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και αν οι Τούρκοι εξωθούν τα πράγματα προς ένα θερμό επεισόδιο ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων υποστήριξε: «Αυτό γίνεται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Εμείς είμαστε πάντα δίπλα της όμως η Κύπρος πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα ως ένα ανεξάρτητο κράτος. Παρόλα αυτά δεν νομίζω όμως πως αυτό είναι στα σχέδια της Τουρκίας γιατί δεν γνωρίζει πως θα εξελισσόταν ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα τη στιγμή που έχει στραμμένο το βλέμμα της προς τη Συρία.

Συρίατουρκική εισβολήκυπριακή ΑΟΖΤουρκίαΚύπρος