Κόσμος|10.10.2019 19:33

Oι Τούρκοι σφυροκοπούν τη Συρία και ο Τραμπ... «τιτιβίζει» στο Twitter (vid)

Newsroom

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV και τον Σωτήρη Δανέζη, αν κρίνουμε από παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά, πέρα από μια αυστηρή σύσταση προς την Τουρκία ή μερικά ευχολόγια.

Στην Ουάσινγκτον, πολλοί είναι εκείνοι που απορούν με αυτά που λέει και γράφει στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τους Κούρδους και την Νορμανδία αλλά και την εισβολή των Τούρκων στη Συρία. «Προσπαθώ να σταματήσω τους πολέμους δίχως τέλος», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανάρτησή του ενώ κάνει λόγο για «οικονομικό χτύπημα» στην Τουρκία αν δεν συμμορφωθεί στους κανόνες. 

Στη Συρία, ο τουρκικός στρατός «απελευθέρωσε» από «τρομοκράτες» επτά χωριά κοντά στις συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν στην βορειοανατολική Συρία, στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» που εξαπέλυσε χθες η Άγκυρα, εισβάλλοντας στη Συρία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και ένας εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων.

Τα χωριά αλ Γιαμπισάχ και Τελ Φαντάρ ήταν τα πρώτα που «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες». Ακολούθησαν τα χωριά Μουσεϊρίφα, Νταμπάτ, Μπιρ Ασίφ και Χαμιντίγια στην Τελ Αμπιάντ και το χωριό Κίστο της Ρας αλ Αϊν, ανέφερε το Anadolu. Οι αντάρτες του αποκαλούμενου Συριακού Εθνικού Στρατού λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας στα χωριά που βρίσκονται δυτικά της Τελ Αμπιάντ.

Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού Γιούσεφ Χαμούντ δήλωσε πως Τούρκοι στρατιώτες και Σύροι αντάρτες έχουν πλέον περικυκλώσει τις πόλεις Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ, έπειτα από χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν. Οι πόλεις αυτές ελέγχονται από τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Δείτε αναλυτικά στο ρεπορτάζ του Open ΤV

ΣυρίαΤουρκίαπόλεμος στη ΣυρίαΝτόναλντ Τραμπ